28.866

Beperking bevoegdheid enkelvoudige kamers



Dit wetsvoorstel wijzigt het Wetboek van Strafvordering, Wetboek van Strafrecht en de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen waardoor de bevoegdheden van de politierechter en de enkelvoudige kamer in hoger beroep worden beperkt.

Bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Verruiming bevoegdheid enkelvoudige kamers in de Eerste Kamer was een groot aantal fracties alleen bereid vóór het voorstel te stemmen na een toezegging van de minister dat in een nieuw wetsvoorstel deze verruiming beperkt zou worden tot alleen drugskoeriers. Verder wilde de Eerste Kamer dat deze verruiming gekoppeld zou worden aan de werkingsduur van de Tijdelijke wet noodcapaciteit drugskoeriers. Met dit wetsvoorstel wordt aan deze toezeggingen voldaan.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

De minister van Justitie heeft het wetsvoorstel op 14 juni 2004 ingetrokken. Het kabinet vindt de door het wetsvoorstel voorgestelde beperking van de bevoegdheid van de politierechter en de enkelvoudige kamers onwenselijk. Ook een ruime meerderheid van leden van de Tweede Kamer heeft in een aan het wetsvoorstel gewijd overleg aangegeven een dergelijke beperking onwenselijk te achten. Op 18 mei 2004 is in een mondeling overleg met de Eerste Kamercommissie voor Justitie gebleken dat de Eerste Kamer het kabinet niet wil houden aan verdere naleving van de toezegging.


Kerngegevens

ingediend

2 mei 2003

titel

Wijziging van het Wetboek van Strafvordering, het Wetboek van Strafrecht en de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen strekkende tot het beperken van de bevoegdheid van de politierechter en de enkelvoudige kamer in hoger beroep (beperking bevoegdheid enkelvoudige kamers)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Documenten

6