Gelderland in discussie met senaat over Wgr-plus



Een grote delegatie van Gedeputeerde en Provinciale Staten van Gelderland discussiëren woensdag 23 november aanstaande in en met de Eerste Kamer over de ontwikkelingen in het middenbestuur en de Wgr-plus. Afgelopen dinsdag behandelde de senaat het nieuwe wetsvoorstel hierover van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op dinsdag 22 november stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel.

De Wgr-plus raakt de provincies nauw. Het wetsvoorstel verplicht gemeenten in stedelijke regio's om samen te werken op het gebied van onder meer ruimtelijke ordening, mobiliteit, en stedelijk groen. In Gelderland komt het huidige samenwerkingsverband van Arnhem, Nijmegen en een aantal omliggende gemeenten beter bekend als het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) hiervoor in aanmerking.

Provincies en Wgr-plus

Als gevolg van een amendement van de Tweede Kamer krijgen gemeenten rond grote steden de mogelijkheid om zich te onttrekken aan deelname aan een plusregio. De zaak is gecompliceerder geworden door een brief van het Interprovinciaal Overleg (de koepel van de gezamenlijke provincies), dat aandringt op het inbouwen van een herbezinningmoment voor gemeenten die willen uittreden uit een plusregio. Uiteindelijk moeten provincies kunnen bepalen of gemeenten wel of niet meedoen aan een plusregio, zo schrijft het IPO in een brief aan de Eerste Kamer.

Jeugdzorg

Ook hoog op de agenda staat de jeugdzorg, waar de provincies de belangrijke verantwoordelijkheid hebben de toegang tot de jeugdzorg te vereenvoudigen, wachtlijsten weg te werken en de grote hoeveelheid hulpverleningsinstanties beter samen te laten werken. De staten en senatoren discussiëren tot slot ook over 'Kwaliteit van wetgeving in relatie tot de uitvoering'.

Zichtbaarheid

Het bezoek van de Gelderlanders aan de Eerste Kamer is er één in een reeks van provinciebezoeken. Op initiatief van de Eerste Kamer komen alle provincies op bezoek om te discussiëren over diverse onderwerpen. De provincies Zeeland, Flevoland, Zuid-Holland, Drenthe en Fryslân gingen Gelderland voor. Nog voor de Staten- en Eerste Kamerverkiezingen in 2007 hebben de Kamerleden al hun kiezers op bezoek gehad. Provinciale Staten kiezen aansluitend aan hun verkiezing de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kwam tot dit initiatief om de banden met de provincies aan te halen en haar zichtbaarheid bij deze voor hen zo belangrijke doelgroep te vergroten.


Deel dit item: