Senaat aanvaardt bijstelling belastingwetten



Met de aantekening dat de PvdA tegen is, heeft de Eerste Kamer dinsdag 29 november ingestemd met enkele belastingwetten. Het gaat om de herziening van de behandeling van de omzetting en kwijtschelding van afgewaardeerde vorderingen en een aanpassing van de regeling voor afwaarderingsverliezen van deelnemingen. Als gevolg van de wijzigingen zullen vanaf 1 januari 2006 de moederbedrijven weer volledig fiscaal aansprakelijk zijn voor hun dochterbedrijven. Vanaf 1 januari 2001 was een systeem ingevoerd, waarbij dochters direct onder het regiem van de Nederlandse fiscale wetgeving vallen en hun verliezen niet meer gecompenseerd mochten worden bij de moeder, om zo de winstbelasting te verlagen.

Fout uit het verleden

De PvdA-fractiewoordvoerder Van Driel noemde dit een 'fout' uit het verleden die met terugwerkende kracht teruggedraaid zou moeten worden. Een opmerkelijk standpunt, omdat de wetgeving is voorbereid door PvdA-staatssecretaris Vermeend en in het parlement is verdedigd door staatssecretaris Bos, de huidige PvdA-leider.

Van Driel: Het is een vorm van nieuwe politiek om fouten uit het verleden ruiterlijk te erkennen.

Verkeerd uitgepakt

Staatssecretaris Wijn (CDA, belastingen) sprak tegen dat het om een 'fout'zou gaan. Het gaat om wetgeving die van kracht is geworden na instemming van zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Maar na het ineenstorten van de ICT-sector is dit verkeerd uitgepakt.

Toezegging

Volgens senator Biermans (VVD) is vriend en vijand het erover een dat de regeling uit 2001 er nooit had mogen komen. Biermans kreeg de toezegging van de staatssecretaris dat de fiscus een gang naar de Europese rechter niet zal blokkeren op het moment dat er afspraken met belastingplichtigen worden gemaakt over de verrekening van compensabele verliezen.

Geen terugwerkende kracht

Senator Essers (CDA) zei dat er geen reden is voor terugwerkende kracht. Overigens vond hij de berekening dat terugwerkende kracht de fiscus 1,5 miljard euro zou kosten niet doorslaggevend om zich te verzetten tegen terugwerkende kracht.


Deel dit item: