In de Eerste Kamer hebben uiteindelijk alleen de oppositiepartijen GroenLinks en SP hun sterke bedenkingen tegen de wet inburgering in het buitenland laten uitmonden in een tegenstem. Zij vrezen dat de wet een dam opwerpt tegen vooral de komst van minder geletterde vluchtelingen. De PvdA-fractie stemde voor, nadat duidelijk was geworden dat de Tweede Kamer binnenkort het laatste woord heeft over het wel of niet uitvoerbaar zijn van de wet. We hebben bezwaren tegen de uitvoering, niet tegen het principe, verklaarde fractievoorzitter Noten de voorstem van de PvdA. Dat laatste gold overigens voor alle oppositiepartijen. Niet het principe van de wet, maar de uitvoering ervan riep weerstand op bij hen.
Selectie aan de poort
Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie weersprak de vrees dat de inburgering in het buitenland in de praktijk leidt tot selectie aan de poort. Zij zei aan het adres van senator Middel (PvdA) met zoveel woorden dat het niet de bedoeling is om via de cursus al in het buitenland tot een selectie te komen. Selectie zit er niet in, zei de minister. Het gaat erom mensen die naar ons land willen de kans te geven met inzet, inspanning en doorzettingsvermogen te laten zien dat zij onze taal willen leren en ons land willen leren kennen. En dat mag je toch verwachten van mensen die hier willen gaan wonen en werken.
500 woorden
De linkse oppositie hekelde onder meer dat de minister de toelating van migranten wil laten beslissen door een computer. Via een telefonische test wordt de kennis van de Nederlandse woordenschat gemeten. Zo moet een huwelijksmigrant minstens 500 Nederlandse woorden kennen. De kennis van de samenleving wordt via een videofilm overgebracht.
Experiment
SP-woordvoerder Kox vond het maar vreemd dat Nederland in de wereld met deze cursus voorop loopt. Hij pleitte voor een experiment door in overleg met de regeringen van Turkije en Marokko (waar verreweg de meeste gezinsvormers en gezinsherenigers vandaan komen) onderwijsfaciliteiten in die landen te scheppen waar mensen die naar Nederland willen komen alvast kennis van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving kunnen opdoen. De SP denkt daarbij ook aan onderwijs via boeken, radio, televisie, internet, video, cd en dvd. Aan de deelnemers aan deze experimenteeropleiding zou als positieve prikkel volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de gemaakte kosten in het vooruitzicht gesteld kunnen worden als men slaagt.
Uitstel
Senator Thissen van GroenLinks hamerde op de veronderstelde gebreken bij de uitvoering van de wet. Verdonk verwees hierbij naar een nader overleg dat zij op 19 januari voert met de Tweede Kamer. Als deze Kamer instemt met de uitvoering gaat de wet door en anders neem ik hem terug, zei de VVD-minister. Daarop poogden de oppositiepartijen de stemming over het wetsvoorstel uit te stellen tot na het overleg met de Tweede Kamer. Maar daar wilden de regeringspartijen CDA en VVD niets van weten.
Verantwoordelijkheid regering
Ook CDA-woordvoerder Van de Beeten zag de uitvoeringsproblemen van de minister wel, maar hij vindt dat een verantwoordelijkheid is van de regering, niet van het parlement: Op die stoel wil ik niet gaan zitten. Dat de Tweede Kamer dat naar mijn taxatie wel doet is haar verantwoordelijkheid. Dat is niet iets wat wij zouden moeten navolgen. Volgens Van de Beeten was de vraag aan de orde of er zo weinig vertrouwen bestaat in de uitvoerbaarheid van deze wet, dat zij niet in het Staatsblad zou mogen verschijnen. Voor het CDA, maar ook de VVD was dat niet het geval.
Deel dit item: