Een Benelux-verdrag inzake intellectuele eigendom (merken en tekeningen of modellen) is dinsdag 11 april door de Eerste Kamer niet goedgekeurd, ondanks ernstige aansporingen van minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken dit wel te doen.Het verdrag is ruim een jaar oud. Op 25 februari 2005 tekende de regeringen van België, Nederland en Luxemburg het verdrag dat het bestaande Benelux-verdrag inzake de warenmerken moet gaan vervangen. De Tweede Kamer heeft het nieuwe verdrag begin februari van dit jaar zonder stemming aangenomen, maar de Eerste Kamer ligt vooralsnog dwars.
Ongewenst
Namens de hele Kamercommissie voor Economische Zaken zette senator Franken (CDA) dinsdag uiteen, dat de senaat beducht is voor verlies aan zeggenschap nu de regering tevens van plan is wijzigingen in het Beneluxmerkenverdrag niet meer ter goedkeuring aan de Staten-Generaal voor te leggen. Dit zou in strijd zijn met een vorige maand door de Eerste Kamer aanvaarde motie-Jurgens. Deze motie houdt in dat delegatie van wetgevende bevoegdheid bij wet aan een lagere regelgever niet is toegelaten als die bevoegdheid de lagere regelgever machtigt om af te wijken van een wet in formele zin. Franken: De Eerste Kamer acht het ongewenst als zij niet meer zelf de omzetting van een verdrag in handen heeft.
Aanbod
Minister Brinkhorst wees erop dat een voorstel om Europese regels sneller in te voeren door delegatie aan lagere regelgevers nog niet door de Tweede Kamer is behandeld en dat de Eerste Kamer dus eigenlijk nog niet aan zet is. In ruil voor medewerking aan een snellere implementatie boden minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip de Eerste Kamer een instemmingsrecht aan én het recht om bij het begin van overleg over Europese regelgeving betrokken te worden bij de vormgeving van de inhoud. De Eerste Kamer wil deze toezeggingen van de regering eerst op papier alvorens te beslissen over het wel of niet goedkeuren van het Benelux-verdrag over intellectuele eigendom. Om die reden werden dinsdag de beraadslagingen over dit verdrag geschorst.
Deel dit item: