30.672

Wet implementatie kapitaalakkoord Bazel 2



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet op het financieel toezicht en implementeert daarmee de herziene EU-richtlijnen Banken en Kapitaaltoereikendheid. In beide herziene richtlijnen is als implementatiedatum 1 januari 2007 opgenomen.

Het zogenaamde Bazels Comité heeft een meer verfijnde en flexibele benadering voor het solvabiliteitstoezicht op beleggingsondernemingen en kredietinstellingen ontwikkeld. Met de herziene richtlijnen Banken en de herziene richtlijn Kapitaaltoereikendheid wordt het nieuwe kapitaalakkoord voor banken (Bazel 2), dat op 26 juni 2004 werd bereikt, voor de Europese Unie geëffectueerd. In de herziene richtlijnen is uitgegaan van het zogenaamde proportionaliteitsprincipe dat inhoudt dat aan grote, complexe ondernemingen meer eisen worden gesteld dan aan kleine ondernemingen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 12 oktober 2006 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 7 november 2006 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 613 van 7 december 2006.


Kerngegevens

ingediend

25 augustus 2006

titel

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht ter uitvoering van richtlijn nr. 2006/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 14 juni 2006 betreffende de toegang tot en de uitoefening van de werkzaamheden van kredietinstellingen (herschikking) (PbEU L 177) en richtlijn nr. 2006/49/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 14 juni 2006 inzake de kapitaaltoereikendheid van beleggingsondernemingen en kredietinstellingen (herschikking) (PbEU L 177) (Wet implementatie kapitaalakkoord Bazel 2)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

6