Senaat bespreekt afschaffing verplicht voorzitterschap raden en staten



Na een weekje herfstvakantie zet de Eerste Kamer zich dinsdag 31 oktober 2006 weer aan de afhandeling van wetsvoorstellen die dit kabinet nog graag in het Staatsblad ziet verschijnen. Hoofdmoot dinsdag vormt het voorstel om de Grondwet zo te wijzigen dat een burgemeester of commissaris van de Koningin straks niet meer de grondwettelijke plicht hebben om op te treden als voorzitter van de gemeenteraad of van provinciale staten. Volgens de regering vormen deze voorzitterschappen geen hoofdelement van de inrichting van het Nederlandse staatsbestel, al denken bijvoorbeeld partijen als SGP en ChristenUnie daar om constitutionele redenen anders over.

Dubbele pet

Volgens de regering kan de gewone wetgever beter bepalen wie voorzitter van de gemeenteraad of provinciale staten kan zijn. In het kader van de dualisering zou bijvoorbeeld de 'dubbele pet' van zowel burgemeester als commissaris die immers ook al voorzitter van het college van B en W of voorzitter van het college van Gedeputeerde Staten zijn vermeden kunnen worden. Maar ook na de grondwetswijziging blijft het nog altijd mogelijk dat een burgemeester zowel voorzitter is van de gemeenteraad als van het college van B en W.

Kaderwet zelfstandige bestuursorganen

Een ander wetsvoorstel dat in de senaat wordt behandeld betreft de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen. Deze ZBO's zijn organen die bij wet, algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling is bekleed met openbaar gezag. Een dergelijk ZBO is niet hiërarchisch ondergeschikt aan een minister.


Deel dit item: