Senaat vraagt duidelijkheid over Ruimte voor de rivier



De Eerste Kamer heeft dinsdag 14 november 2006 het debat met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat over de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de rivier halverwege het antwoord van de minister in eerste termijn onderbroken. Op initiatief van senator Van den Berg die sprak namens SGP en ChristenUnie werd het debat eerst geschorst voor nader beraad, nadat er een welles-nietes-impasse ontstond over wat nu precies in de stukken van de regering staat over de instroom van water via de Rijn bij Lobith. De minister beloofde 'kristalheldere' verduidelijkingen, zodat het debat over de Planologische Kernbeslissing in december kan worden hervat.

Geërgerd

In eerste instantie hadden verschillende fracties in de Eerste Kamer zich ook al geërgerd aan een brief van Rijkswaterstaat aan bewoners van Lent, waaruit viel op te maken dat een beslissing van de Eerste Kamer over de PKB Ruimte voor de rivier er niet toe zou doen. Minister Peijs verontschuldigde zich voor het woordgebruik in de brief. Hij was alleen bedoeld om de bewoners gerust te stellen, zei zij.

Verzet

Vrijwel alle fracties stellen vragen bij het plan om langs de IJssel bij Wapenveld-Veessen een hoogwatergeul aan te leggen. Het gaat om een nevengeul van ongeveer een kilometer tussen twee dijklichamen van ongeveer vijf meter hoog. Bij een dreigende hoge waterstand wordt dit gebied onder water gezet. Een tiental bedrijven moet voor deze maatregel worden verplaatst. Minister Peijs zei dat deze maatregel noodzakelijk is om vier miljoen mensen te beschermen tegen overstromingen vanuit rivieren. Zij hamerde erop dat al in 2001 nieuwe waterveiligheidsnormen wettelijk zijn vastgelegd. Met de PKB wordt in 2015 aan deze normen voldaan.

Voortzetting behandeling

De behandeling van dit wetsvoorstel wordt in december voortgezet.


Deel dit item: