Senaat stemt in met PKB Ruimte voor de rivier



In de laatste vergadering van 2006 op dinsdag 19 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de rivier. Daarmee werd het 'groene licht' gegeven voor een reeks ingrijpende aanpassingen om het rivierenlandschap te beveiligen tegen overstromingen. De maatregelen gaan uit van een wettelijke veiligheidsnorm van 16.000 kubieke meter water per seconde bij Lobith in 2015. Sommige projecten gaan uit van een norm van 18.000 kubieke meter, waardoor tot het jaar 2100 geen verdere aanpassingen meer nodig zouden zijn.

Motie

Namens de regering nam staatssecretaris Van Schultz van Haegen (VVD, Verkeer en Waterstaat) de inhoud van een motie over van enkele oppositiefracties die was ingediend door PvdA-senator Eigeman. De motie was mede ondertekend door de senatoren Van der Lans (GroenLinks), mevrouw Slagter-Roukema (SP), Van den Berg (SGP, CU) en Rabbinge (PvdA). De regeringsfracties van CDA en VVD hadden geen behoefte aan de motie, omdat er slechts toezeggingen van de staatssecretaris in werden vastgelegd, zoals CDA-senator Walsma betoogde.

De motie verzoekt de regering bij de voorbereiding van de uitvoering van een mogelijke hoogwatergeul Veessen/Wapenveld de regie in handen te leggen van het provinciaal bestuur van Gelderland. Volgens de motie moet het provinciebestuur in overleg met betrokken lokale overheden, het waterschap en de bewoners een samenhangend herinrichtingsplan voor het gebied opstellen dat recht doet aan de landbouwkundige waarden, de landschappelijke kwaliteit en de hoogwateropgave.

Ook legt de motie de toezegging van de staatssecretaris vast dat werkende weg de mogelijkheid bestaat om eventueel betere oplossingen door te voeren dan nu in de PKB Ruimte voor de rivier worden genoemd. Ik zal flexibel met alternatieven omgaan, zei de staatssecretaris. Zelf opperde zij al de mogelijkheid om in plaats van voorziene dijkverleggingen bij Zutphen ook daar met een hoogwatergeul te komen. Omdat de staatssecretaris de inhoud van de motie meteen overnam werd deze later weer ingetrokken.

Geul

VVD-senator Van den Oosten hield gedurende het debat vast aan de mogelijkheid om van het geplande budget van 2,2 miljard euro ruim 400 miljoen anders te besteden door niet alvast te anticiperen op een verhoogde norm van 18.000 kubieke meter per seconde bij Lobith. Hij had het oog op de geplande hoogwatergeul bij Veessen/Wapenveld die volgens de VVD uit de PKB gelicht had kunnen worden. Maar de staatssecretaris verdedigde deze geul met een beroep op de samenhang in de plannen. Overigens was zij ook op dit punt bereid alternatieve oplossingen in overweging te nemen.

Schorsing

Het debat over de PKB Ruimte voor de rivier was in november in de Eerste Kamer onderbroken, omdat de staatssecretaris toen met zwangerschapsverlof was verving minister Peijs haar. Tijdens de beantwoording van de minister destijds vroeg senator Van den Berg (SGP, CU) schorsing van de beraadslagingen, nadat hij geen duidelijke antwoorden had gekregen over de normen van 16.000 en 18.000 kubieke meter per seconde bij Lobith. Staatssecretaris Schultz van Haegen wist de senaat op dat punt dinsdag wel te overtuigen.


Deel dit item: