Mw. Timmerman-Buck enige kandidaat voorzitterschap senaatMevrouw mr. Yvonne E.M.A. Timmerman-Buck is de enige senator die zich kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. De leden hadden tot vandaag 12.00 uur de tijd om zich kandidaat te stellen. Op dinsdag 19 juni vindt de verkiezing van de Voorzitter plaats tijdens de wekelijkse plenaire vergadering van de senaat.

Verkiezing

CDA-senator Yvonne Timmerman-Buck (50) was de afgelopen vier jaar ook Voorzitter. In 2003 werd zij verkozen boven de senatoren Jurgens (PvdA) en Schuyer (D66). Die senatoren hebben de Eerste Kamer op 5 juni verlaten. Het was toen de eerste keer dat de senatoren open verkiezingen hielden waarbij zij uit meer kandidaten hun Voorzitter kozen. Voorheen maakten de drie grootste partijen onderling afspraken over de invulling van het voorzitterschap.

Ondervoorzitters

Op 26 juni kiest de Eerste Kamer de twee ondervoorzitters. Tot nu toe is het gebruikelijk dat die voortkomen uit de twee grootste partijen na de partij die de Voorzitter levert, in dit geval de VVD en de PvdA. Beide fracties hebben elk veertien zetels in de senaat. De VVD heeft echter meer stemmen gekregen bij de afgelopen verkiezingen en levert daarom naar alle waarschijnlijkheid de eerste ondervoorzitter en de PvdA de tweede.Deel dit item: