Maandag 26 en dinsdag 27 november debatteert de Eerste Kamer met minister Bos en staatssecretaris De Jager van Financiën over de hoofdlijnen van de Rijksbegroting voor 2008. Medio december volgt nog een apart debat over het Belastingplan. Er hebben zich acht senatoren aangemeld voor het debat: Biermans (VVD), Terpstra (CDA), Reuten (SP), Van Driel (PvdA), Laurier (GroenLinks), De Boer (ChristenUnie), Schouw (D66) en Koffeman (Partij voor de Dieren). De commissie voor Financiën heeft in de aanloop naar dit debat een aantal schriftelijke vragen gesteld.
Voorwaardelijke invrijheidstelling
Na een onderbreking van twee weken zet de Eerste Kamer dinsdag 27 november ook het debat met Justitieminister Hirsch Ballin voort over het wetsvoorstel Wijziging van de vervroegde invrijheidstelling in een voorwaardelijke invrijheidstelling. Bijna twee weken geleden vroeg vrijwel de gehele Kamer een brief met nadere uitleg van de in het voorstel voorziene terugwerkende kracht, waardoor oude gevallen ook onder de nieuwe regeling zouden gaan vallen. In het bijzonder de fracties van CDA en SP maakten hier bezwaar tegen.
Overgangsregeling
De minister wijst in zijn brief op de overgangstermijn van vijf jaar als gevolg waarvan 90 procent van de lopende gevangenisstraffen nog onder het oude regiem van vervroegde invrijheidstelling zullen vallen. Minister Hirsch Ballin meent dat de overgangsregeling niet in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens en met het eigen Wetboek van Strafrecht van Nederland. De meeste fracties in de senaat hadden 13 november de vrees uitgesproken dat dit wel het geval zou zijn.
Deel dit item: