De Eerste Kamer heeft dinsdag 5 februari 2008 ingestemd met het wetsvoorstel om informatie-uitwisseling verplicht te stellen tussen beheerders van ondergrondse netten en bedrijven die in de grond gaan graven (zogenoemde grondroerders) (30.475). Een grote meerderheid van de senaat dwong minister Van der Hoeven van Economische Zaken wel de toezegging af dat zij zo spoedig mogelijk de wet op een punt gaat wijzigen.

Disproportioneel

Zowel regerings- als oppositiefracties vonden het disproportioneel dat ook de huisaansluitingen op het riool onder de wet zouden vallen. Weliswaar was aan de gemeenten een periode van acht jaar gegund om deze aansluitingen in kaart te brengen, maar de senaat vond de lasten niet opwegen tegen de lusten. Het zou de gemeenten volgens een schatting van de VNG een miljard euro kosten om alle huisaansluitingen in beeld te brengen, terwijl er maar betrekkelijk weinig schade aan deze aansluitingen ontstaat door graafwerkzaamheden: per jaar gaat het in 250 gevallen mis, wat een schade van ongeveer een miljoen euro oplevert.

Zelfregulering voldeed niet

Bij andere graafwerkzaamheden gaat veel meer mis: één op de vijf keren ontstaat schade aan leidingen of kabels. De schade jaarlijks loopt in de tientallen miljoenen. Een systeem van zelfregulering waarbij grondroerders vrijwillig informatie kunnen vragen aan net- en kabelbeheerders heeft deze schade niet voorkomen. Daarom is mede op verzoek van de beheerders zelf de regering met een wettelijke verplichting gekomen om deze informatie daadwerkelijk uit te wisselen. Volgens de minister zou alleen daardoor al de schade met 30% afnemen.

Gevolgen aansprakelijkheid

Woordvoerder mevrouw Kneppers-Heijnert (VVD) vroeg naar de gevolgen voor de aansprakelijkheid van de wet. Volgens de minister wordt het voor degenen die schade lijden gemakkelijker om onrechtmatig handelen van een tegenpartij aan te tonen. Senator Van Driel (PvdA) vroeg een nader onderzoek naar de veiligheidsaspecten door Raad voor de Veiligheid. Hij kreeg de toezegging dat de Nationale Coördinator Veiligheid in verband met terrorismedreiging bij de bewaking van netten en kabels wordt betrokken.

Toezeggingen

CDA-senator Franken kreeg de toezegging van de minister dat zij beheerders van grote bedrijventerreinen als bijvoorbeeld Shell en Schiphol voor een gesprek zal ontvangen als deze bedrijven willen aantonen dat zij hun ondergrondse leidingennetwerk al goed in kaart hebben gebracht en gevrijwaard willen blijven van extra wettelijke verplichtingen. Franken kreeg ook de toezegging dat een gemeente als Rotterdam, die al veel verder is met het in kaart brengen van de ondergrondse bekabeling, het surplus aan informatie mag behouden.

Afstemmen

Franken en senator Van den Berg (SGP) hoorden van de minister dat over een jaar of vijf een ondergrondse kaart van Nederland beschikbaar zou kunnen zijn. SP-senator Reuten deed een poging om de Eerste Kamer de hele wet te laten afstemmen, vanwege de onzekerheid over de kosten. Uiteindelijk nam hij ook genoegen met de toezegging van de minister dat zij de Tweede Kamer zal voorstellen om tegemoet te komen aan de wens van de Eerste Kamer en alle huisaansluitingen uit de wet te schrappen.


Deel dit item: