31.270

Toezicht accountantsorganisaties



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter implementatie van richtlijn 2006/43/EGPDF-document waardoor de regels voor de wettelijke accountantscontroles van jaarrekeningen zoveel mogelijk geharmoniseerd worden. Nederland heeft al een groot aantal bepalingen uit de richtlijn al opgenomen in de Wta.

De bepalingen over de informatie-uitwisseling en samenwerking tussen toezichthouders zowel binnen als buiten de Europese Unie, het toezicht op auditorganisaties van een derde land, de instelling van een auditcomité door organisaties van openbaar belang (OOB's), de transparantie van honoraria van accountants en waarborgen in de benoeming en het ontslag van accountants worden hierbij geïmplementeerd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 24 april 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 juni 2008 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 243 van 27 juni 2008.


Kerngegevens

ingediend

13 november 2007

titel

Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties en Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, ter implementatie van richtlijn nr. 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad, en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad (PbEU L 157)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • staatssecretaris van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

15