T00008

Toezegging Bestuurlijke Vernieuwing



Als Minister De Graaf op grond van de evaluatie van deze experimenten voornemens zou zijn om na 2004 nieuwe experimenten uit te voeren en de financiële ruimte er daarvoor is, zal hij dat niet doen zonder deze Kamer daarover actief te informeren. De minister zal de Tweede en deze Kamer de mogelijkheid bieden om daarover te debatteren. Vanzelfsprekend zal de rapportage van de evaluatie van deze experimenten naar beide Kamer worden gezonden.


Kerngegevens

Nummer T00008
Oorspronkelijke nummer tr_BIZA_2004_17
Status voldaan
Datum toezegging 9 december 2003
Deadline 1 januari 2004
Voormalige Verantwoordelijke(n) Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Huidige Verantwoordelijke(n) Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Kamerleden prof.mr. A.K. Koekkoek (CDA)
Commissie commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koningin (BZK/AZ)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Onderwerpen Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
experimenten
Experimentenwet Kiezen op Afstand
Kamerstukken Experimentenwet Kiezen op Afstand (28.664)


Uit de stukken

Handelingen EK 2003-2004, 11-457

[…]

(blz. 452)

De heer Koekkoek (CDA): […]

In de memorie van antwoord erkent de minister dat dit wetsvoorstel een ruime delegatie aan de regering bevat tot het houden van experimenten. In de ogen van de leden van de CDA-fractie is deze delegatie te ruim. Wij kunnen akkoord gaan met het houden van een experiment bij de Europese verkiezingen en eventueel bij verkiezingen in verband met gemeentelijke herindeling in 2004, maar niet meer dan dat. De CDA-fractie vraagt daarom van de minister de uitdrukkelijke toezegging dat hij aan de Kamers verslag uitbrengt over het experiment in juni 2004 en dat de regering pas na instemming van beide Kamers besluit tot een volgend experiment. Ik voeg hieraan toe dat die instemming ook stilzwijgend kan worden verleend. Bij een volgend experiment denk ik dan vooral aan de verkiezingen van de Tweede Kamer van 2007. Voordat het zover is, moet vaststaan dat elektronisch stemmen met evenveel waarborgen is omkleed als de gang naar de stembus.

[…]

(blz. 457)

De heer Koekkoek (CDA):

U heeft gezegd dat wij heel voorzichtig te werk moeten gaan. Dus voordat het internetstemmen op grote schaal gebeurt, moeten wij daarover een groot debat voeren. Mijn vraag was of u de Kamer wilt toezeggen dat u niet zult overgaan tot een volgend experiment voordat daarvoor de instemming van beide Kamers is verkregen. Ik denk hierbij aan de mogelijkheid dat als de plannen voor een nieuw kiesstelsel doorgaan de kiezer in 2007 twee stemmen zal kunnen uitbrengen.

Minister De Graaf:

Dat zou het experiment helemaal boeiend maken, dus het uitbrengen van twee elektronische stemmen. Wat u wilt kan ik van harte toezeggen. Sterker, als ik op grond van deze wet verdergaande experimenten wil entameren, zal dat leiden tot nieuwe algemene maatregelen van bestuur die met een voorhangprocedure bij beide Kamers aanhangig worden gemaakt. Op die manier kunnen de Kamers daarop reageren. Echter, zelfs daarvan wil ik alles niet laten afhangen. Als ik op grond van de evaluatie van deze experimenten voornemens zou zijn om na 2004 nieuwe experimenten uit te voeren en de financiële ruimte er daarvoor is, zal ik dat niet doen zonder deze Kamer daarover actief te informeren. Ik zal de Tweede en deze Kamer de mogelijkheid bieden om daarover te debatteren. Het is ook vanzelfsprekend dat de rapportage van de evaluatie van deze experimenten naar beide Kamers wordt gezonden.

[…]


Brondocumenten


Historie

  • 27 augustus 2007
    nieuwe status: voldaan
    Voortgang:
  • 12 juni 2007
    nieuwe commissie: commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koningin (BZK/AZ)
  • 12 juni 2007
    commissie vervallen: commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat
  • 22 februari 2007
    nieuwe verantwoordelijkheid: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • 22 februari 2007
    verantwoordelijkheid verlopen: Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
  • 9 december 2003
    toezegging gedaan