T00531

Toezegging bij wijziging flora- en faunawet 2



De Minister zegt toe te onderzoeken welke rol de vos precies speelt m.b.t. de schade aan weidevogels zodat nauwkeurige gegevens op tafel kunnen komen.


Kerngegevens

Nummer T00531
Oorspronkelijke nummer tz_LNV_2006_3
Status voldaan
Datum toezegging 4 april 2006
Deadline 1 januari 2008
Verantwoordelijke(n) Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2003-2010)
Commissie commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Verruiming mogelijkheden tot beheer en schadebestrijding van beschermde inheemse diersoorten (29.448)


Opmerking

Loopt mee in de algemene monitoring / onderzoek naar predatie bij weidevogels. (Cijfers over 2007 komen in de loop van 2008 beschikbaar)

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, [24] – [1149-1153]

Blz. 1152

Mevrouw Slagter-Roukema (SP):

(…)

Een van de argumenten is dat de vos wordt beschouwd als predator van weidevogels. Is de minister bereid om hierover met Sovon/Alterra te praten om te bezien hoe zij dit gaan monitoren? Het is een soort tussenstand, begrijp ik. Wij juichen het natuurlijk toe dat de gruttoweidevogelstand omhoog gaat, maar er zijn toch heel veel vraagtekens bij te zetten. Bent u bereid om nog eens te kijken hoe dat verband precies ligt? Ik blijf zelf toch een beetje zitten met het gevoel dat het niet geheel onderbouwd is. Ik zou het prettig vinden als het beter onderbouwd wordt.

Blz. 1152

Minister Veerman:

(…)

Het onderzoek wijst uit dat de vos grosso modo voor 40% van de schade aan weidevogels verantwoordelijk kan worden gesteld. Ik geef toe dat daarover geen volstrekte duidelijkheid is. De concrete vraag is of ik dat wil volgen en blijven onderzoeken. Dat lijkt mij in het belang van iedereen, dus dat zeg ik graag toe.

Wij hebben er allemaal belang bij om precies te weten welke rol de vos in dezen speelt. De discussie over wie er gelijk heeft, kan alleen worden opgelost door die feiten nauwkeuriger boven tafel te krijgen. 



Historie

  • 15 april 2008
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      xxx
  • 4 april 2006
    toezegging gedaan