T00812

Toezegging bij orgaandonatie 1



De minister zal de Nederlandse Transplantatievereniging verzoeken om een protocol voor donatie bij leven op te stellen, zodat de trajecten van mensen die een orgaan nodig hebben en mensen die optreden als donor zoveel mogelijk worden gescheiden.


Kerngegevens

Nummer T00812
Oorspronkelijke nummer tz_VWS_2006_6
Status voldaan
Datum toezegging 20 juni 2006
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Wijziging van de Wet op de orgaandonatie (evaluatie) (29.494)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 32 – [1459]

Blz. 1484

(..)

Hamel (PvdA)

De bevordering van donatie bij leven zou juist met de grootst mogelijke terughoudendheid moeten plaatsvinden, omdat de sociale controle dan wel de druk van familie groot kan zijn en de gevolgen voor de donor wel eens ingrijpend kunnen zijn in het latere leven. (…) Concreet zou ik aan de minister willen vragen hoe waarborgen kunnen worden gevonden dat er bij familiedonatie daadwerkelijk sprake is van vrijwilligheid.

Blz. 1485

(..)

mw. Dupuis (VVD)

Het probleem van de onvrije toestemming heeft onvoldoende aandacht in de literatuur en in de praktijk van de donatie in vivo. (…) Er zijn suggesties gedaan om twee verschillende teams te creëren: een team dat volledig staat voor de belangen van de  eventuele donor en een ander team dat de belangen van de ontvanger behartigt, dus diens behandelaars. Dit is precies wat de heer Hamel ook heeft aangegeven. Is het de ministers bekend hoe dit in de praktijk gaat? In hoeveel ziekenhuizen is sprake van een werkelijk gescheiden tweetal teams? Gaarne zou de VVD-fractie deze informatie ontvangen. Samengevat: de kwestie van de toestemming is volstrekt onvoldoende doordacht en wordt veel te gemakkelijk als goed geregeld beschouwd.

Blz, 1499

(..)

minister Hoogervorst

Mede naar aanleiding van dit debat wil ik diezelfde vereniging verzoeken om ook aan dit specifieke verzoek aandacht te besteden en om na te gaan hoe in het protocol kan worden gegarandeerd dat er zo veel mogelijk een scheiding wordt aangebracht tussen de

betrokkenheid en de verantwoordelijkheden van de twee partijen. Ik zal dat de NTV dus vragen te doen en u berichten over wat daaruit voortvloeit.



Historie

  • 8 januari 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      28140, nr. 36
  • 20 juni 2006
    toezegging gedaan