T00478

Toezegging Algemeen verbindendverklaring (30.300 VI)



Minister Donner zegt toe te zullen kijken naar voorstellen om de standaardregeling van artikel 6:214 BW van toepassing te verklaren op een gehele branche.


Kerngegevens

Nummer T00478
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2006_9
Status voldaan
Datum toezegging 13 juni 2006
Deadline 1 januari 2011
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Kamerleden prof. mr. H. Franken (CDA)
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie legisprudentie
Onderwerpen collectieve arbeidsovereenkomsten
Kamerstukken Begrotingsstaat Justitie 2006 (30.300 VI)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 31 – 1446

Blz. 1454

Minister Donner: Ik ben ingegaan op het punt van de taxonomie. Hij verwees naar de standaardregeling, het kleine muurbloempje van artikel 6:214 BW. Daar ben ik mij van bewust. Dat punt is ook aan de orde gekomen in het overleg met de SER. Op dat punt blijft de minister van Justitie, die dat eventueel algemeen verbindend moet verklaren, afhankelijk van wat er door de branche wordt voorgesteld. Tot nu toe zijn er geen voorstellen vanuit de branche gekomen. Ik loop tegen een ander gegeven van zelfregulering op, namelijk dat de betrokken groep het zelf moet reguleren.

De heer Franken (CDA): Ik denk dat u hier niet over alle informatie beschikt. Er zijn branches die vanuit de SER geprobeerd hebben om de standaardregeling van toepassing te doen verklaren. Een van die branches is die van de kinderdagverblijven. Eerder is dat geprobeerd door de Orde van Advocaten. De orde wilde op deze manier de beroepsaansprakelijkheid beperken. Dat is discutabel, maar daar zal ik op dit moment niet op ingaan. Voor de kinderopvang valt het wel te overwegen.

Minister Donner: Gelet op uw beroepsmatig verleden neem ik zonder meer uw grote gezag aan. Ik zal dus kijken naar de voorstellen. Ik kreeg inderdaad het beeld dat de brancheorganisaties daar zelf overeenstemming over moeten bereiken en dat dit tot nu toe moeizaam ging. Het is inderdaad een instrument waarvan bezien zou moeten worden of het gebruikt kan worden. Het is niet de bedoeling om advocaten in staat te stellen kartelafspraken te maken, die ze niet zouden mogen maken.


Brondocumenten


Historie