T00772

Toezegging bij invoerings- en aanpassingswet zorgverzekeringswet 9



Minister Hoogevorst zegt toe dat hij maatregelen zal nemen als er een opdrukkend effect op de premie ontstaat voor individueel verzekerden als gevolg van collectieve contracten.


Kerngegevens

Nummer T00772
Oorspronkelijke nummer tz_VWS_2005_61
Status voldaan
Datum toezegging 27 september 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet (30.124)


Opmerking

De NZa volgt de zorgverzekeringsmarkt en heeft dit effect niet waargenomen. Ook in de nieuwe martkmonitor onderzoekt de NZa of zich kruissubsidiering voordoet. De rapportages van de NZa zijn/worden aan het parlement aangeboden. Zolang de 'alsdan'-situatie zich niet voordoet, geen maatregelen.

Uit de stukken

Handelingen EK 2005-2006, 1- 60

[...]

(blz.60)

Minister Hoogervorst: [...]

Ik kom op de collectieve contracten. Ik kan daar een heel ingewikkeld verhaal over gaan houden, maar dat wilde ik maar niet doen. Ik wil er een duidelijk signaal over afgeven. Via amendering in de Tweede Kamer zijn de mogelijkheden voor collectieve contracten verruimd. Ik was daar niet enthousiast over. Ik weet nog niet precies wat er gaat gebeuren. De zorgverzekeraars weten dat evenmin. Er lijkt een tendens te zijn richting uitbreiding van het aantal collectieve contracten. Mocht volgend jaar blijken dat de collectieve contracten zo’n omvang hebben aangenomen dat er in feite een soort kruissubsidiëring is ontstaan van individueel verzekerden naar collectief verzekerden, waardoor een opdrukkend effect op de premie voor individueel verzekerden is ontstaan, dan is dat voor mij niet acceptabel en zal ik maatregelen nemen.

[...]

Misschien wordt het allemaal wel heel redelijk gedaan. Misschien worden alleen administratievelastenkortingen gegeven. Ik weet niet hoe het zal gaan. Ik zal alsdan bekijken wat ik ga doen.

[...]



Historie

  • 3 januari 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      29689,101 en 114
  • 27 september 2005
    toezegging gedaan