T00380

Toezegging bij fiscale behandeling pensioen 2



Staatssecretaris Wijn zegt toe een AMvB te zullen opstellen zodat het mogelijk wordt dat de werkgever de betaalde eindheffing kan verrekenen met de loonbelasting 2006, indien een werknemer uiteindelijk voor 1 juli 2006 besluit te kiezen voor de levensloopregeling in plaats van de spaarloonregeling.


Kerngegevens

Nummer T00380
Oorspronkelijke nummer tz_FIN_2006_10
Status voldaan
Datum toezegging 20 december 2005
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie lagere regelgeving
Kamerstukken Wet aanvullend overgangsrecht fiscale behandeling pensioen (30.330)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 13 – 611

Blz. 612

(…)

Mevrouw Vedder-Wubben (CDA):

(…)

Om werknemers alsnog de mogelijkheid te geven om in het jaar 2006 levensloop te sparen, krijgen zij tot 1 juli de mogelijkheid om de inleg in de spaarloonregeling terug te draaien, mits deze niet bestemd is voor een lijfrente of iets dergelijks. De bank stort de inleg terug naar de werkgever en deze keert het bedrag vervolgens weer uit als loon, onder inhouding van loonheffing. Over de inleg in de spaarloonregeling heeft de werkgever eindheffing afgedragen. Kan de minister bevestigen dat de betaalde eindheffing dan niet verschuldigd is en wordt terugbetaald aan de werkgever?

(…)

Blz. 615

(…)

Staatssecretaris Wijn:

(…)

Dit punt betreft de eindheffing bij de herstelmogelijkheid van spaarloon. Er is inderdaad een amendement van mevrouw Van Vroonhoven en de heer Crone aangenomen om het mogelijk te maken dat een keuze voor spaarloon tot 1 juli 2006 ongedaan gemaakt kan worden en een en ander teruggedraaid kan worden, waarna mensen alsnog kunnen overgaan naar de levensloopregeling. Als dit gebeurt en de automatische storting op de spaarloonrekening is bijvoorbeeld nog niet stopgezet, dan zou de werkgever de facto opdraaien voor een betaalde eindheffing over het spaarloon terwijl die eigenlijk niet meer aan de orde is omdat men voor de levensloopregeling kiest. Het is inderdaad wat ongewenst om de al door de werkgever betaalde eindheffing dan niet terug te draaien. Wij zullen het dan ook zo doen dat de zaak teruggedraaid kan worden en dat de werkgever de betaalde eindheffing kan verrekenen met de overige afdrachten voor de loonbelasting in 2006. Ik zal daartoe een algemene maatregel van bestuur uitbrengen, zodat dit nog kan ingaan per 1 januari 2006.



Historie

  • 20 december 2005
    toezegging gedaan
  • 16 december 2005
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Artikel 12e Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965