T00750

Toezegging bij no-claimteruggaaf voor verzekerden ziekenfondsen 4



Minister Hoogervorst zal in zijn evaluatie ingaan op de vragen van Mevrouw Dupuis en Mevrouw Slagter-Roukema over de mogelijkheid van druktoename op huisartsen en de gevolgen daarvan.


Kerngegevens

Nummer T00750
Oorspronkelijke nummer tz_VWS_2005_4
Status voldaan
Datum toezegging 21 december 2004
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Kamerstukken No-claimteruggaaf voor verzekerden ziekenfondsen (29.483)


Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 11-536

[...]

(blz.516)

Mevrouw Dupuis:

Door dit wetsvoorstel zal de huisarts naar onze verwachting meer werk krijgen. Het ligt immers voor de hand dat, nu een bezoek aan de tweede lijn de no-claimteruggave beïnvloedt, patiënten langer bij de huisarts zullen blijven hangen. Daar is op zichzelf weinig op tegen. Integendeel, het is vaak zelfs beter voor de patiënt om zo veel mogelijk in de eerste lijn te blijven. Ook zou het wel eens een onverwachte kostenbesparing kunnen opleveren, maar dan wel ten koste van de huisarts. Deze zal extra worden belast.

Mevrouw Slagter-Roukema (SP):

Mevrouw Dupuis betoogt dat het gevolg van het wetsvoorstel kan zijn dat mensen langer bij de huisarts blijven hangen. In mijn betoog heb ik gezegd dat ik verwacht dat mensen juist sneller doorverwezen willen worden, omdat zij toch al geld voorgeschoten hebben. Dit geeft aan dat wij best onzeker zijn over de effecten van de invoering van de no claim. Ik vraag mij af of mevrouw Dupuis met mij aan de minister wil vragen om een heel duidelijk evaluatiekader te maken.

[...]

(blz.536)

Minister Hoogervorst:

In de Tweede Kamer heb ik al gezegd dat het moeilijk zal zijn om het effect van deze wet te evalueren. Echter, omdat ik verwacht dat op deze vier, vijf punten het effect het grootst zal zijn, zal ik die oormerken voor de evaluatie en nagaan wat hierbij het effect is. Ook zal ik ingaan op de suggestie van mevrouw Dupuis om na te gaan wat de gevolgen zijn voor de praktijk van de huisarts. Hierover zijn verschillende meningen gegeven.

Mevrouw Slagter verwacht dat de huisarts meer zal doorverwijzen en mevrouw Dupuis denkt dat er meer druk op de huisartsen komt. Bij de evaluatie zal ik dit punt ook specifiek laten onderzoeken. Kortom, ik verwacht wel degelijk dat deze wet effect zal sorteren.

[...]



Historie

  • 12 april 2005
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Brief VWS, 29483 E
  • 21 december 2004
    toezegging gedaan