T00461

Toezegging bij discriminatie 1



Minister Donner zegt toe dat hij publiciteit zal geven aan de ingevoerde wet aan de hand van de uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling.


Kerngegevens

Nummer T00461
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2005_8
Status voldaan
Datum toezegging 1 maart 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Kamerstukken Strafbaarstelling discriminatie wegens een handicap (28.221)


Opmerking

De publiciteit over de Wet strafbaarstelling discriminatie wegens een handicap is naast het brede publiek gericht op de gehandicapten en de uitoefenaren van 'ambt, beroep en bedrijf'. De voorlichting is, voor een deel, in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (verder: CG-Raad) ontwikkeld en heeft plaatsgevonden in de periode medio december 2005 tot medio maart 2006.
In persberichten, algemene advertenties, o.a. in Elsevier Vooruitblik 2006 (speciale bewaar-editie van weekblad Elsevier), artikel dat (samen met de advertenties) geplaatst is in een groot aantal huis-aan-huisbladen in diverse vak- en branchebladen en op diverse websites van vak- en brancheorganisaties en op de website www.justitie.nl/gewoonmeedoen.
In de voorlichting gericht op gehandicapten heeft de CG-Raad zijn eigen achterban geïnformeerd. Daarbij is door de Raad gebruik gemaakt van de ontwikkelde advertenties en artikelen.
Met betrekking tot uitspraken van de Commissie gelijke behandeling over dit onderwerp en eventuele afstemming van de publiciteitscampagnes op die uitspraken merk ik het volgende op. Sinds de inwerkingtreding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte per 1 december 2003 heeft de Commissie gelijke behandeling enkele uitspraken gedaan die betrekking hadden op de vraag of doeltreffende maatregelen in de zin van artikel 2 van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte in concrete gevallen waren vereist en zijn genomen om gelijke behandeling van gehandicapten en chronisch zieken in het sociaal-economisch verkeer te verzekeren. In geen van deze uitspraken kwam direct de vraag aan de orde in welke gevallen het treffen van een voorziening voor de werkgever in zijn algemeenheid een “onevenredige belasting” zou betekenen. Derhalve kan aan deze uitspraken geen relevant richtsnoer worden ontleend voor de uitleg van de Wet strafbaarstelling discriminatie wegens een handicap en daarop gebaseerde voorlichting van de zijde van de overheid.

Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 15- 779

[...]

(blz.779)

De heer Wagemakers (CDA):

Is de minister van plan om dit jaar nog iets te doen om het de mensen in het land duidelijk te maken? Of vindt hij dat zijn verantwoordelijkheid ophoudt op het moment dat een wet is gepubliceerd?

Minister Donner:

Aan de hand van de uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling in vergelijkbare gevallen zal ik publiciteit genereren opdat degenen die hiermee geconfronteerd kunnen worden, tijdig kunnen weten dat ze voorzieningen moeten treffen. Ik zeg dan ook gaarne toe dat die publiciteit eraan wordt gegeven. Of dat een campagne wordt van de overheid of dat ervoor wordt gezorgd dat er in vakbladen van branches aandacht voor komt, is een tweede; dat laat ik open. In het licht van de verschuiving van de inwerkingtreding gaat het om het generen van publiciteit voor de gevallen die duidelijk zijn.

[...]



Historie

  • 4 september 2006
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Brief Minister Donner (kenmerk 5436492/06/6)
  • 1 maart 2005
    toezegging gedaan