T00831

Toezegging bij beleidsdebat ocw - wetenschapsbeleid 4



Minister Van der Hoeven zegt toe dat zij de Universiteitsbesturen actief zal benaderen om, op advies van de KNAW, de gedragscode van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten te implementeren.


Kerngegevens

Nummer T00831
Oorspronkelijke nummer tz_WHO_2006_3
Status voldaan
Datum toezegging 28 maart 2006
Deadline 1 januari 2007
Verantwoordelijke(n) Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Commissie commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschapsbeleid (OCW)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie lagere regelgeving
Kamerstukken Begrotingsstaat Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2006 (30.300 VIII)


Opmerking

Zie voor voortgangsinformatie brief BOA/2007/19999 (21 mei 2007).

In de Memorie van Toelichting bij de nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek (WHOO) heeft Minister Van der Hoeven een passage laten opnemen waarin wordt ingegaan op de Verklaring van onafhankelijkheid zoals voorgesteld door de KNAW. Verder zal Minister Van der Hoeven in de bestuurlijke overleggen met de instellingen de verklaring aan de orde stellen. Met haar collega's is Minister Van der Hoeven nog in gesprek over de toepassing van de Verklaring van de KNAW. Minister van der Hoeven zal de Eerste Kamer hierover informeren wanneer dit overleg is afgerond. Dit geldt ook voor het OECD-traject. - Uit: brief met kenmerk BOA/2006/33445

Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 23 – 1109

Blz. 1116

Minister Van der Hoeven:

(…)

Dan kom ik nog even terug op het centraal stellen van de onderzoeker, ook in relatie tot de onafhankelijkheid van onderzoek. Wij hebben hierover al eerder met elkaar gesproken. Om die reden hebben wij advies gevraagd aan de KNAW en die aanbevelingen neem ik zonder meer over. De belangrijkste aanbeveling vind ik dat opdrachtgevers en onderzoeks-instellingen zich committeren aan een verklaring van onafhankelijkheid. Ik heb dat ook onder de aandacht van mijn collega’s gebracht en gevraagd om overleg over de toepassing ervan. Daar zijn wij mee bezig. Mijn inzet is dat alle departementen die verklaring toepassen, en het mijne in ieder geval.

(…)

Ik ben het ermee eens dat de huidige vorm van peer review niet afdoende is om de wetenschap te beschermen tegen misdragingen. Dat betekent dat er ook internationaal veranderingen moeten worden ingevoerd. De Committee on Science and Technology Policy van de OECD heeft besloten om aan het probleem van misdragingen te werken, met als doel om internationale maatregelen te ontwerpen. Ik vind dat heel belangrijk.

Het onderwerp onafhankelijkheid mag wat mij betreft expliciet aandacht krijgen. Ik zal hierbij samenwerken met de KNAW, maar ook met de grote wetenschappelijke uitgevers. Wij hebben er twee die de grootste ter wereld zijn: Elsevier en Springer. Ik wil bekijken wat hun bijdrage kan zijn, want zij voeren de peer review van publicaties uit. Ook hierover zal ik overleg voeren. Als het overleg met mijn collega’s en het OECD-traject zijnafgerond, zal ik de Kamer daarover nader berichten.

Blz. 1128

(…)

Van Raak (SP):

(…)

Het enige punt dat ik nu zal bespreken is de toezegging van de minister dat zij de aanbevelingen van het KNAW-onderzoek Wetenschap op bestelling overneemt.

(…)

De minister gaat er op toezien dat de universiteitsbesturen actief – dat staat er dan altijd zo mooi bij – de gedragscode van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten zullen implementeren en hiervan blijk geven in hun reguliere verslaglegging. Ik stel vast dat de minister dit gaat doen.

Blz. 1130

Minister Van der Hoeven:

(…)

Ik heb inderdaad gezegd dat ik de universiteitsbesturen actief zal benaderen over het implementeren van de gedragscode. Dat zal ik zeker doen, want ik vind dit erg belangrijk. Ik heb ook toegezegd dat ik zal stimuleren dat alle departementen dezelfde werkwijze hanteren bij het uitzetten van onderzoek. De verklaring van de KNAW zou het uitgangspunt moeten zijn.



Historie

  • 20 november 2007
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      29338, 68 OWB/FO/2007/43218
  • 12 juni 2007
    nieuwe commissie: commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschapsbeleid (OCW)
  • 12 juni 2007
    commissie vervallen: commissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs
  • 28 maart 2006
    toezegging gedaan