T00538

Toezegging Wildstand Veluwe (31.200 XIV)



De minister van LNV zegt op aandringen van de heer Koffeman toe dat zij de provincie Gelderland zal vragen om in de rapportage over de wildstand op de Veluwe in te gaan op de getalsmatige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke zwijnen.


Kerngegevens

Nummer T00538
Oorspronkelijke nummer tz_LNV_2008_2
Status voldaan
Datum toezegging 12 februari 2008
Deadline 1 januari 2009
Verantwoordelijke(n) Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2003-2010)
Kamerleden drs. N.K. Koffeman (PvdD)
Commissie commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen wildstand
Kamerstukken Miljoenennota 2008 (31.200)


Uit de stukken

Handelingen I 2007-2008, nr. 20 – blz. 888

De heer Koffeman (PvdD): Heeft de minister een verklaring voor het feit dat op de Veluwe op ieder mannelijk zwijn meer dan vier vrouwelijke zwijnen rondlopen? Dit blijkt althans uit het wildbeheerplan van de Vereniging Wildbeheer Veluwe uit 2002. Niets wijst erop dat dit veranderd is. Is er sprake van een natuurwonder? Als dat waar zou blijken te zijn, kan de minister dan hiernaar wetenschappelijk onderzoek laten verrichten? Stel dat er geen sprake is van een natuurwonder. Moet de oorzaak dan wellicht gevonden worden in menselijk handelen? Een advertentie in De Nederlandse Jager geeft veel helderheid. Aangeboden wordt drukjacht op wilde zwijnen vanaf aanzitschietkansels, in een gebied van Heinrich Graf zu Ortenburg, waar de zwijnenstand 40 keer zo hoog is als wat in Nederland de verantwoorde stand wordt geacht. In de voorwaarden wordt aangegeven dat er geen zeugen geschoten mogen worden. Wie een zeug schiet krijgt een boete van € 600, het waarom laat zich raden. De zeugen zijn de kraamkamers voor de nieuwe populatie en het nieuwe jachtplezier.

Minister Verburg: Voorzitter. De heer Koffeman heeft gevraagd of het waar is dat er op de Veluwe meer dan vier vrouwelijke zwijnen rondlopen op elk mannelijk zwijn. Hij vraagt of er een natuurwonder is gebeurd. Welnu, de vraag stellen is hem beantwoorden, zou ik haast zeggen. Met Gelderland heb ik de afspraak dat men mij rapporteert over de wildstand. Ik zal de vraag van de heer Koffeman daarbij betrekken.


Brondocumenten


Historie