T00207

Toezegging Discussie 'Berlin-plus' (31.200 V en X)



De minister van Buitenlandse Zaken zegt toe zich persoonlijk in te zetten van het opstarten van de discussie over "Berlin-plus"."Berlin-plus" is de overeenkomst dat de EU bij een militaire operatie gebruik kan maken van de NAVO-infrastructuur, NAVO-hoofdkwartier en de NAVO-satellieten et cetera, omdat de EU maar over beperkte militaire capaciteit beschikt.


Kerngegevens

Nummer T00207
Oorspronkelijke nummer tz_BDO_2008_3
Status voldaan
Datum toezegging 15 april 2008
Deadline 1 januari 2009
Verantwoordelijke(n) Minister van Buitenlandse Zaken
Kamerleden generaal-majoor der Mariniers (b.d.) F.E. van Kappen (VVD)
Commissie commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen NAVO
Kamerstukken Begrotingsstaten Defensie 2008 (31.200 X)
Begrotingsstaten Buitenlandse Zaken 2008 (31.200 V)


Uit de stukken

Handelingen EK 2007-2008, nr. 27 blz. 1085-1130

(...)

Blz. 1110

De heer Van Kappen (VVD): Voorzitter. Ik ben in dit kader benieuwd of de ’’Berlin plus in Reverse’ agreement’’ in de nieuwe politieke constellatie met de gewijzigde Franse opstelling enige kans van slagen heeft, of dat dat geen begaanbare weg is. ’’Berlin plus’’ is de overeenkomst dat de EU bij een militaire operatie gebruik kan maken van de NAVO-infrastructuur, het NAVO-hoofdkwartier en de NAVO-satellieten et cetera, omdat de EU maar over beperkte militaire capaciteit beschikt. En het ’’in reverse’’ hield de gedachte in dat als de NAVO behoefte heeft om andere elementen en mechanismen van staatsmacht te hanteren, zij dat doet door middel van de mechanismen waarover de EU beschikt. Dat lijkt mij een logische weg als het gaat om ’’interlocking security organisations’’. Heeft dat in de visie van de minister enige kans van slagen met de gewijzigde Franse opstelling?

Minister Verhagen: Ik denk dat wij wel die kant op moeten, en gezien de gewijzigde opstelling van de Fransen sluit ik dat niet uit, terwijl dat voordien ondenkbaar was. Ik denk ook dat daar kansen voor bestaan gezien het feit dat ook president Sarkozy nadrukkelijk heeft gesteld dat het na Saint-Malo, dat de eerste aanzet was voor het EVDB, nu tijd is voor een nieuw elan voor de Europese defensie, waarbij hij nadrukkelijk ook meer toenadering zoekt tot de NAVO, en terug wil keren in de militaire structuur. Het is overduidelijk dat EU en NAVO elkaar moeten aanvullen. Zelfs als je de huidige capaciteit van beide organisaties bij elkaar optelt, bestaat in het licht van het toenemende aantal crises nog steeds een tekort. De EU zal dus zoveel mogelijk gebruik moeten maken van NAVO-structuren, en andersom.

De heer Van Kappen (VVD): Bent u bereid u persoonlijk in te zetten voor het opstarten van de discussie over ’’Berlin-plus’’?

Minister Verhagen: Dat zeg ik graag toe.


Brondocumenten


Historie