Eerste Kamer behandelt leerwerkplicht voor jongeren en pakket fiscale stimulering economie



De Eerste Kamer heeft twee weken voor het begin van het zomerreces een volle agenda. De regering heeft een reeks wetsvoorstellen voor bespreking en goedkeuring aan de Eerste Kamer voorgelegd, en wenst dat deze voor zover mogelijk nog voor de zomer worden behandeld (lijst Balkenende). Vanwege de volle agenda beginnen de beraadslagingen van de Eerste Kamer op maandagavond 29 juni. Bij de voorbespreking van de voorstellen in de vaste Kamercommissies werd duidelijk dat de fracties over drie wetsontwerpen een uitgebreider debat willen voeren.

Het wetsvoorstel Bevordering duurzame arbeidsinschakeling jongeren tot 27 jaar (Wet investeren in jongeren, 31.775) was afgelopen maand tijdens de schriftelijke voorbereiding onderwerp van een uitvoerige gedachtewisseling met staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De regering wil met de Wet investeren in jongeren voorkomen dat school- en studieverlaters in een periode waarin het aanbod van werk sterk terugloopt langdurig aan de kant komen te staan. Een aantal fracties heeft aarzelingen over de noodzaak om een wet in te voeren die specifiek is gericht op één groep werkzoekenden. Met de consequenties dat jongeren tot 27 jaar niet meer in aanmerking komen voor een bijstanduitkering volgens de WWB. Andere fracties hebben twijfels geuit over de haalbaarheid van een werkleeraanbod, waarbij gemeenten zich garant moeten stellen voor een arbeidservaring en scholing voor jongeren tot 27 jaar die vallen onder de bijstand. Op aandringen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de staatssecretaris de beoogde invoeringsdatum van de leerwerkplicht onlangs uitgesteld naar 1 oktober 2009. Behalve staatssecretaris Klijnsma is ook staatssecretaris Bijsterveld-Vliegenthart van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandagavond in de Eerste Kamer om het voorstel te verdedigen. Negen fracties hebben spreektijd aangevraagd. De stemmingen over het wetsvoorstel staan gepland voor dinsdagmiddag bij aanvang van de plenaire vergadering.

Fiscaal stimuleringspakket

Vanwege de slechte staat van de economie heeft regering eveneens haast met de invoering van een fiscaal stimuleringspakket en overige maatregelen gericht op een eenvoudiger verrekening van belastingen en sociale verzekeringspremies (31.301). Verwacht wordt dat een verlaging van het tarief in de tweede schijf van de vennootschapsbelasting over de jaren 2009 en 2010 een impuls zal geven aan het rendement en de investeringsbereidheid van ondernemingen. Hetzelfde geldt voor een uitbreiding van de fiscale aftrek van investeringen in speur- en ontwikkelingsactiviteiten van bedrijven, in te voeren met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009, evenals een extra aftrek voor energiebesparende maatregelen in huurwoningen met terugwerkende kracht tot 1 juni 2009.

Het wetsvoorstel Fiscaal stimuleringspakket voorziet eveneens in de wettelijke verankering van het depotstelsel en éénduidig systeem van rechtstreeks storten van belastingen en premies op een geblokkeerde rekening. Het depotstelsel leidt tot een vermindering van de uitvoeringskosten van de Belastingdienst en een vermindering van de administratieve lasten van het bedrijfsleven. Verder heeft het voor de banken het voordeel dat zij afraken van een voor hen ongebruikelijke werkstroom. Bovendien levert deze aanpassing de overheid een budgettair voordeel op. Staatssecretaris De Jager van Financiën komt het voorstel dinsdag in de Senaat verdedigen. Zeven fracties hebben spreektijd aangevraagd.

Financiering Publieke omroep

Ook spoedeisend is volgens de regering een wijziging van de Mediawet 2008 in verband met onder meer de erkenning en financiering van de publieke omroep (31.804). De maatregelen in dit wetsvoorstel hebben tot doel de eigenheid van het publieke omroepbestel te erkennen en te beschermen. Door enkele maatregelen met betrekking tot de toelating van omroepen, de verlening van erkenning, de financiering en de mogelijke uittreding van omroepen kan de legitimatie en pluriformiteit van de publieke omroep worden aangepast aan de eisen van deze tijd, stelt minister Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen in een toelichting op het voorstel.

In de laatste week van juli 2009 moeten zowel de nieuwe, zich aan te melden als bestaande omroepverenigingen hun aanvragen voor een erkenning voor de periode 2010–2015 indienen. De beslissingen daarover moeten vóór het eind van dit jaar genomen zijn. Het wetsvoorstel biedt verhelderde regels voor de toelating van nieuwe omroepen. Om die regels te kunnen toepassen moet het wetsvoorstel vóór de periode waarin de aanvragen voor zendtijd worden ingediend in werking te treden. Zes fracties willen dinsdag met minister Plasterk in debat over de voorgestelde wijziging van de Mediawet 2008.



Deel dit item: