Eerste Kamer gaat akkoord met aanpak schoolverzuim via kinderbijslag



De Eerste Kamer zal bij de geplande stemming op 2 februari vrijwel zeker haar steun geven aan het wetsvoorstel dat het recht op kinderbijslag voor 16- en 17-jarigen afhankelijk maakt van het voldoen aan de Leerplichtwet (31.890). In de derde termijn van het debat over dit voorstel op dinsdag 26 januari deed minister Rouvoet van Jeugd en Gezin een toezegging waarmee hij voldoende tegemoet kwam aan de bezwaren van de fracties van PvdA en VVD. Eerder al hadden de fracties van CDA, CU en SGP aangegeven het eens te zijn met het voorstel dat onderdeel uitmaakt van een bredere aanpak om het schoolverzuim terug te dringen. De fracties van SP en GroenLinks lieten aan het eind van het debat weten zich nog te beraden op hun positie.

Met de voorgestelde wetswijziging wordt het recht op kinderbijslag voor jongeren van 16 of 17 jaar afhankelijk van het volgen van een volledig onderwijsprogramma gericht op het behalen van een startkwalificatie. Het betreft hier een (v)mbo-opleiding, havo of vwo. Ouders van 16- en 17-jarigen die geen startkwalificatie hebben en evenmin onderwijs volgen ontvangen als sanctie geen kinderbijslag meer. De Sociale Verzekeringbank (SVB) trekt de kinderbijslag in na een melding van de leerplichtambtenaar van de gemeente dat een jongere niet aan de vereisten van de Leerplichtwet voldoet. De toezegging van de minister heeft betrekking op deze melding. Een groot deel van de Eerste Kamer, met name Leden van de PvdA, SP en GroenLinks, vindt het bezwaarlijk dat een enkele individuele leerplichtambtenaar kan beslissen over het wel of niet toekennen van kinderbijslag.

Minister Rouvoet verzekerde in het debat met de Kamer dat door een ministeriële regeling een landelijk opererende adviescommissie wordt ingesteld die een besluit om geen kinderbijslag meer te verlenen volledig inhoudelijk mag toetsen. De commissie zal de betrokken ouders en leerplichtambtenaar horen en kan de SVB adviseren om alsnog wel kinderbijslag toe te kennen. De PvdA-fractie is met deze toezegging tevreden. De fractie van de SP wees bij monde van senator Ten Horn evenwel op de mogelijkheid dat voor 16 of 17-jarige wezen de wezenuitkering wordt beëindigd (in plaats van de kinderbijslag), wat vergaande financiële gevolgen kan meebrengen voor de jongere en het gezin waar deze opgroeit. Minister Rouvoet belooft dat ook tegen zo’n besluit bezwaar kan gemaakt bij de nieuwe adviescommissie.

SP-woordvoerder Ten Horn evenals GroenLinks-senator Laurier zijn verontrust over nog andere gevolgen. Door de koppeling van een bijstanduitkering voor een alleenstaande ouder en ontvangst van kinderbijslag voor een kind van 16 of 17 jaar zou zo’n alleenstaande ouder dubbel getroffen worden als de kinderbijslag wegvalt. Minister Rouvoet antwoordde dat dit een onbedoeld effect is en dat de wet op dit punt wordt gerepareerd. Hij ontraadde de Eerste Kamer om de voorgestelde aanpassing van de Leerplichtwet en de Algemene Kinderbijslagwet afhankelijk te maken van de reparatie. De minister gaat er van uit dat gemeenten zullen anticiperen op de reparatie en drong er op aan de aanpak van het schoolverzuim op deze manier zo spoedig mogelijk van start te laten gaan.


Deel dit item: