33.165

Verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding



Dit wetsvoorstel voert een algemeen verbod in op het dragen van gelaatsbedekkende kleding op openbare plaatsen, in voor publiek toegankelijke gebouwen, bij onderwijsinstellingen, niet-residentiële delen van zorginstellingen en in het openbaar vervoer. Het verbod houdt in dat het niet is toegestaan kleding te dragen die het gelaat geheel of grotendeels bedekt dan wel onherkenbaar maakt. Het voorstel berust volgens de regering vooral op overwegingen van bescherming van de maatschappelijke orde en goede gewoonten.

Het verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding geldt voor iedere vorm van gelaatsbedekking, waaronder ook kleding als boerka’s en niqabs. Het verbod geldt niet indien het dragen van gelaatsbedekkende kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de beroepsuitoefening, de gezondheid of veiligheid, of indien dit nodig is in verband met eisen die aan de uitoefening van een beroep of beoefening van een sport worden gesteld. Het verbod geldt evenmin indien dit passend is in verband met deelname aan evenementen, zoals een Sinterklaas- en carnavalsviering, of indien de burgemeester in verband met deelname aan een ander evenement een ontheffing hiervoor verleent. Tot slot zijn gebouwen en openbare of besloten plaatsen bestemd voor religieuze doeleinden uitgezonderd.

Het voorgestelde algemeen verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding wordt strafrechtelijk en niet bestuursrechtelijk gesanctioneerd, mede omdat het strafprocesrecht een betere rechtsbescherming aan de dader biedt en omdat bij strafoplegging door de rechter eventueel bijzondere motieven van de dader kunnen worden meegewogen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het wetsvoorstel (TK 33.165, nr. 2) bij brief van 7 december 2015 (TK 33.165, nr. 6) ingetrokken.


Kerngegevens

ingediend

3 februari 2012

titel

Instelling van een algemeen verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.


Documenten

7