Eerste Kamer behandelt Aanbestedingswet



De Eerste Kamer behandelt dinsdag 23 oktober plenair het wetsvoorstel Aanbestedingswet. In 2008 verwierp de Eerste Kamer een eerder voorstel voor een nieuwe aanbestedingswet (30.501).

Het huidige voorstel (EK 32.440, A) is op 14 februari 2012 aangenomen door de Tweede Kamer; PvdA, GroenLinks, D66, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en de PVV stemden voor.

Het wetsvoorstel vervangt de Raamwet EEG-voorschriften aanbestedingen. Het kabinet wil met dit voorstel een duidelijk en eenvormig wettelijk kader bieden voor het aanbesteden van overheidsopdrachten voor het uitvoeren van werken, het leveren van producten en het verrichten van diensten. De nieuwe Aanbestedingswet geldt voor alle overheidsopdrachten (onder en boven de Europese grens). Met dit voorstel worden minder en helderdere regels gesteld waardoor ook kleinere ondernemers een eerlijke kans krijgen op overheidsopdrachten.

De vaste commissie voor EL&I heeft op 10 juli 2012 besloten het voorgehangen Aanbestedingsbesluit te betrekken bij de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel (EK 32.440, F  en EK 32.440, G). De commissie heeft de minister op 12 september 2012 bij brief verzocht geen onomkeerbare stappen te zetten totdat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel is afgerond (EK 32.440, H). Naar aanleiding van een brief van de minister van EL&I aan de Tweede Kamer heeft de commissie de minister bij brief van 11 oktober 2012 nogmaals verzocht geen omkeerbare stappen te zetten totdat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel is afgerond (EK 32.440, I).


Deel dit item: