Stemming Programmatische aanpak stikstof



Verslag van de vergadering van 23 september 2014 (2014/2015 nr. 1)

Aanvang: 14.03 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen Programmatische aanpak stikstof

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 (programmatische aanpak stikstof) (33669).


De voorzitter:

Ik heet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van harte welkom in de Eerste Kamer. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie was zojuist ook namens de regering voor de stemming aanwezig. Hij is nu even weg, maar ook hem heet ik nogmaals welkom in de Eerste Kamer.

We beginnen niet met de stemming over wetsvoorstel 33669. Zoals ik zojuist al zei, heeft het College van Senioren bij meerderheid gevraagd om de stemming over dit voorstel, de Programmatische Aanpak Stikstof, uit te stellen. De staatssecretaris heeft namelijk toegezegd dat er een rapport aan de Kamer zal worden verstrekt. We zullen ervoor zorgen dat er contact wordt opgenomen met de staatssecretaris, zodat we hier zo snel mogelijk wel over kunnen stemmen. Op dit moment wil iedereen graag het rapport afwachten dat door de staatssecretaris is toegezegd. Daarom gaat het stuk nu even van de stemmingslijst af. Dit betekent dat ook de motie-Vos c.s. op letter F en de motie-Reuten c.s. op letter G over ditzelfde onderwerp nu niet in stemming worden gebracht.

De heer Schaap i (VVD):

Houdt dit in dat het debat nog niet afgesloten is en heropend kan worden?

De voorzitter:

Het debat is afgesloten. Het gaat erom dat de staatssecretaris heeft toegezegd dat de Kamer zo snel mogelijk het rapport zou ontvangen. Dat wachten wij eerst even af.

De heer Schaap (VVD):

Dan verandert er dus helemaal niets aan de wet en de toezeggingen die in het kader van de behandeling van de wet gedaan zijn. Met andere woorden: wij wachten op iets wat wij rustig lezen, waarna het leven verdergaat.

De voorzitter:

Ik zeg u wat de meerderheid in het College van Senioren gevraagd heeft, namelijk om eerst het toegezegde rapport af te wachten en dan te stemmen. Dat is de boodschap die ik u geef.