Stemming moties Belastingplan 2015



Verslag van de vergadering van 16 december 2014 (2014/2015 nr. 14)

Aanvang: 1.01 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Belastingplan 2015

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Stemming moties Belastingplan 2015,

te weten:

de motie-Van Boxtel c.s. over voorstel voor de belastingherziening in verband met noodzakelijke lastenverlichting (34002, letter H);

de motie-De Boer c.s. over het bevorderen van duurzaamheid als een doelstelling van de herziening van het belastingstelsel (34002, letter I).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Van Strien i (PVV):

Voorzitter. Het dictum van deze motie bevat noch een verzoek tot vereenvoudiging noch een verzoek tot lastenverlichting. Samen met de considerans lijkt deze motie evenwel een aanzet te zijn, het kabinet te brengen tot een snellere standpuntbepaling. Dat is winst. Mede gezien het feit dat mijn fractie vanavond in een positieve stemming verkeert, zullen wij voorstemmen.

(Hilariteit)


De heer Reuten i (SP):

Voorzitter. Wij achten de motie-Van Boxtel op letter H te ongespecificeerd. Wat betreft de considerans aangaande lastenverlichting is niet duidelijk om welke lastenverlichting het gaat en met welk oogmerk. Wat betreft het dictum is onduidelijk om wat voor concrete stappen het gaat bij de belastingherziening en wat voor soort stappen. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen. Zal ik meteen een stemverklaring over de volgende motie afleggen?

De voorzitter:

Ja, doet u dat maar. Kunt u misschien iets duidelijker spreken?

De heer Reuten (SP):

Nog duidelijker? Dat zal ik doen, voorzitter.

De voorzitter:

Ja, want de microfoon staat keihard aan, maar u klonk toch wat zacht

De heer Reuten (SP):

Neemt u mij niet kwalijk.

Deze stemverklaring gaat over de motie-De Boer op letter I. Dat is een lastige motie voor ons. Binnen de voorwaarden van belastingheffing naar draagkracht willen wij zo min mogelijk belastinginstrumentalisme. Duurzaamheid moet volgens ons primair bereikt worden via gebods- en verbodsbepalingen. Wij onderschrijven echter de algemene intentie van de motie in zoverre dat duurzaamheid integraal deel moet uitmaken van het beleid in zijn algemeenheid. Op hoofdlijnen, doch niet in detail, verdient het dictum aandacht. Daarom hebben wij in onderlinge afweging besloten om voor deze motie te stemmen.

De voorzitter:

Vanwege de positieve stemming vanavond? Deze stemverklaring van de heer Reuten had betrekking op de motie-De Boer op letter I, maar ik ga even terug naar de motie-Van Boxtel op letter H.

Het woord is aan mevrouw Sent voor haar stemverklaring. Mevrouw Sent, ik vind het ook best als u nu allebei de stemverklaringen wilt afleggen. Ik stel vast dat u ingaat op de moties op letter H en op letter I.


Mevrouw Sent i (PvdA):

Voorzitter. De kern van de brede belastingherziening moet volgens de PvdA zijn om te komen tot een eenvoudiger stelsel dat werkenden beloont. Dat wil niet zeggen dat wij tegen het bevorderen van duurzaamheid zijn, integendeel. En daarom zijn wij er een voorstander van om dit in een breed beleidsdebat met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de minister van Economische Zaken naast de staatssecretaris van Financiën aan de orde te stellen, waarbij fiscaliteit slechts één mogelijk instrument is. Daarom stemmen wij tegen de motie op letter I van het lid De Boer cum suis. Hoewel de motie overbodig is, omdat zij in lijn is met de plannen van het kabinet, kunnen wij ons vinden in de motie van het lid Van Boxtel c.s. op letter H.

De voorzitter:

Zijn er nog anderen die een stemverklaring willen afleggen over de moties op letter H en letter I? Dat is niet het geval. Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Van Boxtel c.s. (34002, letter H).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks, D66 en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PvdD ertegen, zodat zij is aangenomen.


We hebben al twee stemverklaringen gehoord. Zijn er nog meer leden die een stemverklaring willen afleggen? Dat is niet het geval.

In stemming komt de motie-De Boer c.s. (34002, letter I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA en het CDA ertegen, zodat zij is verworpen.