Debat initiatiefvoorstel Wet normalisering rechtspositie ambtenaren geschorst



Het plenaire debat over het initiatiefvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren (32.550) is dinsdag 27 september aangehouden. Dit gebeurde na de beantwoording in eerste termijn van de initiatiefnemers Van Weyenberg (D66) en Keijzer (CDA) en van minister Plasterk (BZK). Senator Barth (PvdA) vroeg om aanhouding om meer tijd te hebben voor een juridische afweging in haar fractie van de argumenten die de initiatiefnemers hadden aangevoerd. De Kamer stemde hiermee in. De plenaire tweede termijn van het debat vindt plaats op 25 oktober 2016.  

Dit initiatiefvoorstel wijzigt de Ambtenarenwet en een aantal andere wetten. Doel is om een zo groot mogelijke eenvormigheid tussen de rechtspositie van ambtenaren en werknemers in de private sector tot stand te brengen. Uitgangspunt daarbij is, dat de arbeidsverhoudingen bij de overheid uiteindelijk gelijk moeten zijn aan de verhoudingen in het private bedrijfsleven, met uitzondering van die gevallen waarin er zwaarwegende argumenten zijn om dit niet te doen. Alleen in dat geval gelden voor ambtenaren afwijkende bepalingen. Het wetsvoorstel beoogt niet een einde te maken aan het eigen karakter van het ambtenaarschap, noch aan de benaming «ambtenaar». Ook wordt de Ambtenarenwet gehandhaafd.

Het initiatiefwetsvoorstel werd oorspronkelijk aanhangig gemaakt door de Tweede Kamerleden Koşer Kaya (D66) en Van Hijum (CDA). Het voorstel (EK 32.550, A) is op 4 februari 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer begon op 22 september 2015 met een eerste termijn van de kant van de Kamer. De voortzetting van het debat was voorzien voor 10 november 2015 maar is op verzoek van de initiatiefnemers (EK 32.550, J) tot nader order aangehouden. De voortzetting van de plenaire behandeling door de Eerste Kamer met de beantwoording door de initiatiefnemers en de regering in eerste termijn vond plaats op 27 september 2016.



Deel dit item: