Het wetsvoorstel voorziet in hoofdzaak in een aantal wijzigingen van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet teneinde de transitie naar een duurzame energievoorziening verder te faciliteren.
De voorgestelde aanpassingen zien met name op de netten die essentieel zijn om de energietransitie verder te ondersteunen.
Het voorstel bevat een aantal onderdelen uit het wetsvoorstel Elektriciteits- en gaswet (34.199). Dat wetsvoorstel werd op 22 december 2015 door de Eerste Kamer verworpen. Bij brief van 22 januari 2016 (31.510/34.199, A) is geschetst hoe na het verwerpen van dit wetsvoorstel verder zal worden gegaan met de wetgevingsagenda STROOM (Stroomlijnen, Optimaliseren en Moderniseren). Dit wetsvoorstel is het tweede in deze brief aangekondigde wetsvoorstel, na de wet Tijdig realiseren doelstellingen Energieakkoord (34.401).
Het wetsvoorstel bevat een regeling waarbij er meer ruimte wordt geboden voor experimenten in het kader van hernieuwbare energie. Daarnaast is de mogelijkheid opgenomen om tijdelijke taken op te dragen aan de netbeheerder. Ook worden de regels verbeterd voor de totstandkoming en toetsing van investeringen in de energienetten. In het voorstel zijn uitzonderingen opgenomen voor de enkelvoudige storingsreserve, aangezien die kosten niet altijd opwegen tegen de baten. Door het toestaan van kruisparticipaties kan de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet respectievelijk gastransportnet meer op basis van gelijkwaardige belangen samenwerken met buitenlandse collega’s. Verder wordt het mogelijk voor de ACM om een ontheffing te verlenen voor het aanwijzen van een beheerder voor een gesloten distributiesysteem, wanneer dit nog moet worden gerealiseerd, en wordt het meerjarig productieplafond voor gas uit het Groningenveld geschrapt.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK, A) is op 30 januari 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, 50PLUS, D66, VVD, SGP, CDA en de ChristenUnie stemden voor.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 3 april 2018 als hamerstuk afgedaan. De fractie van de PVV is daarbij aantekening verleend.
ingediend
8 december 2016titel
Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
- minister van Economische Zaken
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld
-
-
-
-
-
-
-
-
-
23 januari 2018
Amendement van het lid Jetten c.s. over het afschaffen van de gasaansluitplicht TK, 19 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
1 februari 2017
Amendement van het lid Bosman over het laten vervallen van de gasaansluitplicht TK, 7 -
-
22 december 2016
brief regering; Toetsen ACM en SodM bij wetsvoorstel Voortgang Energietransitie TK, 5 Bevat bijlagen -
-
-
-