Plenair Köhler bij stemming brief EU-voorstellen: Pakket vennootschapsbelasting COM (2016), aanhouden stemming wetsvoorstel 34.555 en aanhouden stemming motie-Van Rij c.s. (34.552 c.a., H)



Verslag van de vergadering van 20 december 2016 (2016/2017 nr. 13)

Status: gerectificeerd

Aanvang: 13.51 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Köhler i (SP):

Voorzitter. De SP-fractie heeft bezwaren tegen het voorstel van de EU-commissie betreffende een gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting. Wij zijn voor een gemeenschappelijke minimumgrondslag, overigens ook voor een gezamenlijk minimumtarief, maar wij willen het recht behouden dat ieder land een bredere grondslag zelf kan vaststellen.

In het verlengde hiervan — daarom is het fijn dat ik mijn stemverklaringen in één keer kan afleggen — heeft mijn fractie ook bezwaren tegen het voorstel voor een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag.

Geen bezwaar daarentegen heeft mijn fractie tegen het voorstel COM(216) 687, dat beoogt belastingontwijking door zogenaamde hybride mismatches met derde landen tegen te gaan. Integendeel, wij betreuren het dat de regering, in weerwil van de door de Tweede Kamer aangenomen motie-Merkies, om vijf jaar uitstel van deze maatregel heeft gevraagd.