Commissies op dinsdag 21 maart 2023



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 9.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag HC-vergadering 7 februari 2023

    Het verslag wordt vastgesteld.

    2. Memorie van antwoord Raming 2024

    De HC stemt in met de voorliggende memorie van antwoord inzake de Raming 2024 en besluit de memorie van antwoord in reactie op het voorlopig verslag van de commissie BiZa/AZ aan de commissie te zenden.

    3. Regeling vertrouwelijke stukken Eerste Kamer

    De HC stemt in met de aangepaste toelichting bij de regeling en besluit de regeling via het College van Senioren door te geleiden naar de plenaire vergadering.

    4. Integriteitssessie CvS 28 maart a.s. en evaluatie gedragscode

    De HC stemt in met de conceptagenda van de integriteitssessie van het College van Senioren van 28 maart a.s.

    5. Introductiebijeenkomst met overnachting voor nieuwe Kamer

    De HC besluit om de introductiebijeenkomst terug te brengen naar een bijeenkomst op één dag, zonder overnachting. De beoogde datum van zaterdag 8 juli a.s. zal eerst worden getoetst bij de fracties.

  • 11.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Mondeling overleg | Rechtsbescherming, rechtsgelijkheid, en het bewaken van de rechtsstaat in relatie tot de uitwerking van natuur- en milieuwetgeving in Nederland

    Naar aanleiding van het verzoek van de ministeries van LNV en I&W besluit de commissie het op 21 maart 2023 geplande mondeling overleg te verplaatsen naar 18 april 2023, zodat naast de minister voor Natuur en Stikstof en de minister voor Rechtsbescherming ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat bij het overleg aanwezig kan zijn.
    In verband hiermee verzoekt de commissie de heden aan het ministerie van LNV verstuurde brief met vragen over de stikstofproblematiek uiterlijk op vrijdag 14 april 2023 te beantwoorden.

  • 12.45 uur
  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Brief over voorkeursscenario invulling kapitaalbehoefte Tennet Duitsland

    Brief van de minister van Financiën en de minister voor K&E over voorkeursscenario invulling kapitaalbehoefte TenneT Duitsland; Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

    De commissies besluiten op verzoek van het lid Crone (PvdA) de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten en de brief daarna opnieuw te agenderen.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35824

    Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

    De commissie handhaaft het besluit om op 11 april 2023 een kort plenair debat te houden over het wetsvoorstel.

    2. Beleidsreactie wetsevaluatie Wvggz-Wzd

    Brief van de minister voor LZS, mede namens de minister voor Rechtsbescherming, van 13 maart 2023 (35370 / 31996 / 32399, I)

    De commissie besluit op 4 april 2023 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg. De toezeggingen T02547, T03024 en T03306 kunnen met de ontvangst van de beleidsreactie als voldaan worden aangemerkt.

  • 14.05 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 25087, AA

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over resultaten onderzoek rechtsbescherming in de WIB; Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

    De commissie besluit op verzoek van het lid Karimi (GroenLinks) de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens deze brief opnieuw te agenderen.

    2. 36200 / 36202, AV

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over de uitvoering van de motie van het lid Koffeman c.s. over het afschaffen van btw op groente en fruit; Miljoenennota 2023

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Prast). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. Brief staatssecretaris over ICT bij de Belastingdienst

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over ICT bij de Belastingdienst; Belastingdienst

    De voorzitter van de commissie Financiën geeft - onder dankzegging aan de gastgevers - een korte terugkoppeling van het werkbezoek aan de Belastingdienst. De commissie besluit de brief van de staatssecretaris voor kennisgeving aan te nemen en een besluit over de status van de toezegging aan het lid Van der Voort (D66), bij diens afwezigheid, aan te houden tot een volgende vergadering.

    4. 36108 / 29232, H

    Brief van de ministers van Financiën en van I&W over de vierde periodieke rapportage van de staatsagent bij KLM; Air France – KLM

    De commissie besluit op verzoek van het lid Prast (PvdD) om de beantwoording van de schriftelijke vragen van de Tweede Kamer af te wachten, alvorens de brief opnieuw te agenderen.

    5. 31066, AG

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane over nadere informatie inzake de aanpak afschaffen toeslagenstelsel; Belastingdienst

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van 9 maart 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

    6. 32013 / 32813 / 36200, O

    Brief van de minister van Financiën over voortgang klimaatcommitment financiële sector; Toekomst financiële sector

    De commissie besluit op 4 april 2023 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.

    7. 25087 / 35927, AB

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over het afschrift aan de Eerste Kamer van de toegezonden Uber documenten aan de Tweede Kamer; Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

    De commissie besluit op verzoek van het lid Crone (PvdA) om het agendapunt aan te houden, in afwachting van het gesprek met de Klokkenluider in de Tweede Kamer, en daarna opnieuw te agenderen

    8. Mededelingen en informatie

    Het lid Prast (PvdD) heeft aangekondigd de eerst volgende vergadering inbreng te zullen leveren inzake de uitvoering van de motie gelijkstelling van kinderen en pleegkinderen (36151,Q).

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E220014

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over het voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne; EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne (COM(2022)195)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Partij voor de Dieren (Prast). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. 35154, P

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over een voorstel van de Europese Commissie inzake een conceptbesluit van het Gemengd Comité CETA; Goedkeuring Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie (CETA)

    De commissie besluit de brief aan te houden tot 4 april 2023, en verzoekt de staf in de tussentijd om het vertrouwelijke Limité-document inzake het conceptbesluit Gemengd Comité CETA op te vragen en dit aan de Leden te doen toekomen.

    3. Terugkoppeling IPU assemblee te Bahrein

    Het lid Stienen (D66) geeft een mondelinge terugkoppeling van de Interparlementaire Unie assemblee te Bahrein, waar zij op 11-15 maart 2023 met de leden Gerkens (SP), Atsma (CDA) en Talsma (ChristenUnie) aan heeft deelgenomen.

    4. Terugkoppeling OVSE verkiezingswaarnemingsmissie Kazachstan

    Het lid Karimi (GroenLinks) geeft een mondelinge terugkoppeling van de OVSE verkiezingswaarnemingsmissie in Kazachstan, waar zij van 16 tot en met 20 maart jl. samen met het lid Recourt (PvdA) aan heeft deelgenomen.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Veehouderij en gezondheid omwonenden (T02664)

    Verslag nader schriftelijk overleg (28973 / 29683, M)

    De fracties van GroenLinks (Kluit) en van de PvdA (Karakus) leveren gezamenlijk inbreng voor nader schriftelijk overleg. Tevens wordt inbreng geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

  • 14.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36169

    Implementatie Europese klimaatwet

    Inbreng voor voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdA (Crone) gezamenlijk, Fractie-Nanninga (Berkhout) en de SGP-fractie (Schalk).

    2. Voorstel verordening: EU-certificering van koolstofverwijderingen

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de VVD-fractie (Vos) gezamenlijk met de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdA (Crone). Tevens wordt inbreng geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman). De conceptbrieven (aan de regering en aan de Europese Commissie) zullen per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. Noodverordening versnelde inzet van hernieuwbare energie

    Verslag schriftelijk overleg (36286, B)

    De commissie besluit op 4 april 2023 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

    4. Interparliamentary Conference on the challenges and opportunities for the EU’s future energy supply

    Stockholm, 23 - 24 april 2023

    In vervolg op de eerste inventarisatie op 14 maart jl. laat het lid Berkhout (Fractie-Nanninga) weten dat hij zal deelnemen aan deze interparlementaire conferentie. Het lid Crone (PvdA) is bij nader inzien niet in de gelegenheid om deel te nemen. Andere leden die wensen deel te nemen kunnen zich melden bij de griffie.

    5. Mededelingen en informatie

    Het lid Kluit (GroenLinks) maakt kenbaar de rol van spreker op zich te willen bij het het subthema "Decarbonising road transport: the roll-out of alternative fuel charging infrastructure" tijdens de ICM bijeenkomst op 25 mei 2023 in het Europees Parlement, indien hiervoor geen leden van de Tweede Kamer beschikbaar zijn.

    6. Rondvraag

    De commissie stemt in met het verzoek van het lid Schalk (SGP) om naast de op 21 maart verstuurde brief over de stikstofproblematiek, aanvullende schriftelijke inbreng te leveren over dit onderwerp. De GroenLinks-fractie (Kluit) geeft, mede namens de fracties van de PvdA (Karakus) en van de PvdD (Koffeman), aan tevens aanvullende schriftelijke inbreng te leveren over dit onderwerp.
    De conceptbrief zal op korte termijn per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36189

    Delegatiebepaling hernieuwde implementatie EU-richtlijn verkeersveiligheid weginfrastructuur

    De commissie besluit op 4 april 2023 inbreng te leveren voor het nader voorlopig verslag.

    2. COM(2023)156 - European Hydrogen Bank

    De commissie besluit het Europese voorstel COM(2023)156 in behandeling te nemen en opnieuw voor procedure te agenderen wanneer het BNC-fiche de Kamer is toegezonden.

    3. 35626, G / Toezeggingen T03205 en T03206

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over concurrentievoordeel lucht- en scheepvaart in de markt voor hernieuwbare energie voor vervoer en over een grondslag voor het bepalen van een eerlijk aandeel van biogrondstoffen; Implementatie Richtlijn ter bevordering gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en ter uitvoering van het Klimaatakkoord

    De commissie besluit de brief van 2 maart 2023 van de staatssecretaris van I&W (35626, G) voor kennisgeving aan te nemen. De commissie besluit toezegging T03205 als "voldaan" aan te merken en de status van toezegging T03206 van "openstaand" te handhaven en de deadline op 1 januari 2024 te zetten.

    4. 36200 A, C

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister en staatssecretaris van I&W over knelpunten in de uitvoering van meerjarige infrastructurele projecten; Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2023

    De commissie neemt kennis van de brief van de minister en staatssecretaris van I&W van 2 maart 2023 (36200 A, C). Op verzoek van het lid Rietkerk (CDA) zal door de griffie ambtelijk navraag worden gedaan naar enkele projecten, waaronder de 'Ring Zuid Groningen', die zouden ontbreken in het door de minister en staatssecretaris opgemaakte overzicht van meerjarige Rijksprojecten die in de periode 2020-2022 zijn overgegaan naar de realisatiefase. Daarop zal de commissie dit onderwerp mogelijk opnieuw agenderen.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie neemt kennis van het verzoek om een spreker over het subthema "Decarbonising road transport: the roll-out of alternative fuel charging infrastructure" tijdens de interparlementaire Commissievergadering (ICM) in het Europees Parlement met als thema “Reaching the transport objectives of Fit for 55 at national level - opportunities and challenges”. Het lid Kluit (GroenLinks) geeft aan deze rol op zich te willen nemen als er geen lid van de Tweede Kamer zich aanmeldt.

    Het lid Janssen (SP) wijst op een verkeerde bijlage bij de mededelingen.


  • 15.25 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vervolg dossier Omgevingswet

    De commissies besluiten de opvolging van de Omgevingswet en de behandeling van moties en toezeggingen, monitoring en evaluatie bij de commissie IWO te beleggen.

    2. Toezeggingen en motie Omgevingswet

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor VRO over inwerkingtreding van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissies besluiten de brief van de minister voor VRO van 28 februari 2023 (33118/34986, EW) voor kennisgeving aan te nemen. Ten aanzien van de in deze brief aan de orde komende toezeggingen en motie, besluiten de commissies als volgt:
    - de status van de toezeggingen T03276, T02871, T03002 en T02854 van "openstaand" te handhaven;
    - de status van de gewijzigde motie-Nooren (PvdA) c.s. over verplichte opstelling van participatiebeleid van "deels uitgevoerd" te handhaven.

    Op voorstel van het lid Janssen (SP) verzoeken de commissies de griffie om een ambtelijke notitie waarin uiteen wordt gezet wat de consequenties en/of mogelijkheden zijn voor zowel de regering, de Tweede Kamer als de Eerste Kamer in het geval de in het inwerkingtredings-KB gemelde datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet (1 januari 2024) niet haalbaar blijkt te zijn.

    Voorts bestaat bij de commissies de behoefte om de uitvoering van de gedane toezeggingen en aangenomen moties die verband houden met de inwerkingtreding van de Omgevingswet nauwlettend te volgen. De griffie wordt verzocht om een overzicht van de reguliere momenten waarop navraag wordt gedaan naar de status van de toezeggingen en om een lijstje met de (nog onuitgewerkte) toezeggingen uit het debat op 7 maart jl.

    3. 33118 / 34986, FF

    Brief van de minister voor VRO met een reactie op het position paper van de Raad van State over de inwerkingtreding van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissies besluiten n.a.v. de brief van 10 maart 2023 (33118/34986, FF) op 4 april 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor VRO.

    4. 33118 / 34986, EX

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor VRO over openbaarmaking conceptadvies van Adviescollege ICT-toetsing (AcICT); Omgevingsrecht

    De commissies besluiten het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen op 4 april 2023.

    5. Toezegging T03009

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor N&S over bejaagbaarheid van de grauwe gans; Aanvullingswet natuur Omgevingswet; Toezegging Kamer nader informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans (34.985)

    De commissies nemen de brief van de minister voor N&S van 21 februari 2023 (34985, Q) voor kennisgeving aan.

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35673 [aangehouden]

    Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

    De commissie stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 4 april 2023.

    2. 36067 / 32043, D

    Brief van de minister voor APP met de voorhang van het ontwerpbesluit vanwege vaststelling van de parameters vanaf inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen; Toekomst pensioenstelsel

    Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van het voorgehangen Ontwerpbesluit Parameters wordt geleverd door de fracties van het CDA (Oomen-Ruijten) en 50PLUS (Van Rooijen).

    3. 36200, AK en 36202, Q

    Toezegging Motie-Van Rooijen over een nieuw wetsvoorstel om de IOAOW weer in te voeren (36202, Q) mee terug te nemen naar het kabinet voor een reactie (36.202); Motie-Van Rooijen (50PLUS) c.s. over de inkomensondersteuning AOW; Miljoenennota 2023; Motie-Van Rooijen (50PLUS) over een nieuw wetsvoorstel om de IOAOW weer in te voeren; Belastingplan 2023

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot een volgende vergadering na ontvangst van de Voorjaarsnota 2023.

    4. 36200 XV, N en L

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over het Tijdelijk Noodfonds Energie; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen voor de commissievergadering op 4 april 2023.

    5. 32043, BG

    Brief van de minister voor APP over de evaluatie naar de werking van de Uniforme Rekenmethodiek (URM) gericht op communicatieve aspecten; Toekomst pensioenstelsel

    De commissie besluit op 4 april 2023 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    6. 35420, CG

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van SZW over de stand van zaken van de NOW, oktober 2022; Noodpakket banen en economie

    De commissie besluit de brief van 13 maart 2023 van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor kennisgeving aan te nemen.

  • 16.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 32317, NW en NI

    Verslag van een schriftelijk overleg met de ministers van BuZa en van J&V inzake geannoteerde agenda JBZ-Raad van 9-10 juni 2022 en kabinetsinzet op de voortgang op het Europees migratie- en asielpact (toetreding EU tot EVRM); Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V inzake het verslag van de JBZ-Raad van 8-9 december 2022; JBZ-Raad

    De commissies besluiten de brief van 8 maart 2023 van de staatssecretaris van J&V (32317, NW) en de brief van 20 september van de ministers van BuZa en van J&V (32317, NI) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. Bijeenkomst Parlementaire Controlegroep (JPSG) Europol op 26 en 27 maart 2023

    Het lid Talsma (ChristenUnie) geeft de volgende aandachtspunten aan de deelnemers van de bijeenkomst mee:
    - de wenselijkheid van prioritering van misdaadgebieden waar het European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT) bijzondere aandacht aan geeft;
    - het delen van opsporingsinformatie en analysegegevens door de lidstaten met Europol.

  • 16.05 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35687 en 35688 (R2151)

    Nadere memorie van antwoord; Wet vaststellingsprocedure staatloosheid

    De commissie brengt eindverslag uit en stelt voor de wetsvoorstellen plenair te behandelen op 23 mei 2023.

    2. 35604, H

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V over de eerste rapportage onregelmatigheden Wet biometrie in de vreemdelingenketen; Tijdelijke verlenging bevoegdheid om biometrische gegevens van vreemdelingen af te nemen

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van J&V van 6 maart 2023 (35604, H) voor kennisgeving aan te nemen. Zij verzoekt de griffie de in de brief genoemde evaluatie, die naar verwachting in de eerste helft van 2024 wordt afgerond, na ontvangst te agenderen.

  • 17.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36160

    Initiatiefvoorstel-Leijten Opneming in de Grondwet van bepalingen inzake het correctief referendum

    Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Meijer), CDA (Doornhof), D66 (Dittrich), PvdA (Koole), ChristenUnie (Talsma), SP (Kox), SGP (Schalk) en de OSF (Raven).

    2. 29453, B

    Brief van de minister voor VRO over de Staat van de corporatiesector 2022; Woningcorporaties

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot de volgende vergadering.

    3. 34453, AJ

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor VRO over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen; Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

    De commissie besluit 18 april 2023 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

    4. 35851, C

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over de Wet bescherming klokkenluiders; Implementatie van de Europese richtlijn over bescherming van klokkenluiders

    De commissie besluit 18 april 2023 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

  • openbaar gesprek 18.15 uur
    (Geen besluitpunten)