Commissies op dinsdag 6 februari 2024



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 12.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vierde indieningsronde Nationaal Groeifonds

    Verslag nader schriftelijk overleg (36410 L, J)

    Naar aanleiding van het verslag nader schriftelijk overleg (36410 L, J) geven de leden van de fracties van BBB (Kroon), GL-PvdA (Crone), PVV (Van Strien), SP (Van Apeldoorn), PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten), SGP (Schalk), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot) aan over te willen gaan tot een volgende ronde schriftelijk overleg.
    De slotalinea van de brief wordt, behalve door de leden van genoemde fracties, tevens gesteund door de leden van de fracties van CDA (Prins), D66 (Aerdts), ChristenUnie (Holterhues) en Volt (Perin-Gopie).
    De conceptbrief wordt per e-mail aan de leden van de commissie voorgelegd.

  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling van de agenda

    De agenda wordt vastgesteld.

    De Voorzitter heet dhr. Kox welkom in de vergadering en staat stil bij zijn aanstaande afscheid. Dhr. Kox zal per 12 februari a.s. zijn lidmaatschap van de Kamer neerleggen. Gezien zijn status als nestor van de Kamer en het feit dat hij jarenlang fractievoorzitter is geweest, heeft de Voorzitter hem uitgenodigd om bij de vergadering van het College aanwezig te zijn. De Voorzitter dankt dhr. Kox voor de goede samenwerking en zijn vele verdiensten tijdens zijn Kamerlidmaatschap. Volgende week wordt tijdens de plenaire vergadering uitgebreid afscheid genomen van dhr. Kox.

    2. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 30 januari 2024

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 30 januari 2024.

    3. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    Het College besluit om, conform de reguliere werkwijze, in beginsel volgende week te stemmen over het wetsvoorstel Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers (35.594), ondanks de afwezigheid van diverse leden (waaronder twee éénmansfracties) in verband met een commissiereis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Geen van de aanwezigen geeft aan een hoofdelijke stemming te wensen.

    Het College neemt kennis van de volgorde der zaken aan de start van de plenaire vergadering, waar achtereenvolgens een afscheid, een installatie en een herdenking plaatsvinden.

    4. Vaststelling recessen vergaderjaar 2024/2025

    Het College stemt in met de voorgestelde recessen voor het vergaderjaar 2024/2025.

    5. Voorstel plenair debat (op grond van artikel 51, lid 1, RvOEK) over 'Wonen en Bouwen’ in Nederland

    Het College stemt in met het voorstel van de commissie BiZa voor een plenair debat over ‘Wonen en bouwen’ op grond van artikel 51 van het Reglement van Orde.

    6. Mededelingen en informatie

    Het College neemt kennis van de data van behandeling van de resterende begrotingsvoorstellen in de Tweede Kamer.

    Het College geeft in meerderheid aan zich niet te kunnen vinden in het voorgenomen besluit van het College van Voorzitter en Ondervoorzitters om geen alcohol meer te laten schenken door de cateraar van de Eerste Kamer. In de komende periode zal worden bekeken of er aanleiding is om andersoortige wijzigingen door te voeren in het beleid, en wat daartoe de mogelijkheden zijn.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.498

    Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot de volgende commissievergadering op 27 februari 2024.

    2. 31.753, G en H

    Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de negende voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand; Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de tiende voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand; Rechtsbijstand

    De commissie besluit de brieven van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de negende en tiende voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand (31.753, G en H) voor kennisgeving aan te nemen. De commissie wordt graag geïnformeerd over de verdere behandeling in de Tweede Kamer.

    3. (COM(2023)905), (COM(2023)752) en (COM(2023)753)

    Europees pakket betreffende de herziening van het regelgevingskader inzake passagiersrechten

    De commissie besluit de Europese voorstellen (COM(2023)905), (COM(2023)752) en (COM(2023)753) niet in behandeling te nemen.

    4. Mededelingen en informatie

    Het lid Talsma (ChristenUnie) verzoekt de brief van 23 januari 2024 van de minister van Justitie en Veiligheid over het toetreden van de Koninklijke Marechaussee tot de infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen te betrekken bij de behandeling van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden.
    Naar verwachting kan op 27 februari 2024 de wijze van behandelen van de begroting J&V 2024 geagendeerd worden, waarbij dan ook kan worden besproken of de commissie een volgend Staat van de rechtsstaat-debat zou willen gaan voorbereiden.

  • 14.45 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.196

    Aanscherping openbare ordebeleid voor criminele vreemdelingen

    De commissie besluit om op 5 maart 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het verslag over het wetsvoorstel.

    2. COM(2023)754, COM(2023)755

    VERORDENING betreffende de versterking van de politiële samenwerking met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van migrantensmokkel en mensenhandel en RICHTLIJN tot vaststelling van minimumvoorschriften ter voorkoming en tegengaan van mensensmokkel

    De commissie besluit het richtlijnvoorstel COM(2023)755 in behandeling te nemen en deze te agenderen voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie op 27 februari 2024. De commissie overweegt een parlementair behandelvoorbehoud. Met het oog daarop zal de regering verzocht worden uiterlijk 7 maart te reageren op de vragen.
    Met betrekking tot het verordeningsvoorstel wacht de commissie het BNC-fiche af.

    3. 33.836 EK, E; TK, 89

    Brief regering; Verzoek instemming geen bezwaar tegen toetreding Azerbeidzjan tot het Haags Alimentatieverdrag 2007; Personen- en familierecht

    De commissie besluit de Kamer te adviseren om in te stemmen met het verlenen van medewerking aan de totstandkoming van het besluit van de Raad om geen bezwaar te maken tegen toetreding van Azerbeidzjan tot het Haags Alimentatieverdrag 2007. Daartoe wordt een brief aan de Voorzitter vastgesteld die op de hamerstukkenlijst kan worden opgenomen.

  • informeel overleg 15.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • kennismakingsgesprek 16.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • technische briefing 17.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 17.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230012

    Commissiemededeling: Verslag over de rechtsstaat 2023 - Situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie

    De commissies besluiten op 5 maart 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering over de kabinetsappreciatie bij het EU-Rechtsstaatrapport 2023. Daarnaast stemmen de commissies ermee in dat eventuele verdere behandeling van het landenrapport over Nederland en Nederlandse aspecten van het horizontale Rechtsstaatrapport in de commissie J&V wordt geagendeerd.