Eerste Kamer herdenkt haar oud-Voorzitter Gerrit Braks



De Eerste Kamer heeft dinsdag in de plenaire vergadering oud-Eerste Kamervoorzitter Gerrit Braks herdacht. De huidige Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en minister-president Mark Rutte hielden een korte toespraak. Gerrit Braks was in zijn lange politieke loopbaan lid van de Eerste Kamer van 11 juni 1991 tot 10 juni 2003. Van 1999 tot 2001 was hij fractievoorzitter van het CDA. Van 2 oktober 2001 tot 10 juni 2003 was hij Voorzitter van de Eerste Kamer. Hij overleed op 12 juli 2017 op 84-jarige leeftijd.

Bij de herdenking waren, naast een groot aantal familieleden van Braks, ook de oud-Voorzitters Herman Tjeenk Willink (1991-1997), Frits Korthals Altes (1997-2001), Yvonne Timmerman-Buck (2003-2009), Rene van der Linden (2009-2011) en Fred de Graaf (2011-2013) aanwezig.

"Een trotse volksvertegenwoordiger, trouw aan partij, kerk en geboortegrond"

Voorzitter Ankie Broekers-Knol stond uitgebreid stil bij de persoon Braks en zijn rol eerst als senator en later als Kamervoorzitter. In zijn maidenspeech sprak Braks zich destijds uit voor het belang van goed onderwijs. Broekers-Knol: "Hij had zelf hard gewerkt om dit te krijgen en wilde ervoor zorgen dat anderen dezelfde kans kregen." De Eerste Kamervoorzitter memoreerde dat Braks in de Eerste Kamer bekend stond als "een aimabel, open en optimistisch persoon. Hij was een trotse volksvertegenwoordiger, die trouw was aan zijn partij, kerk en geboortegrond."

Als Eerste Kamervoorzitter zette hij zich ervoor in dat Kamerleden op de hoogte bleven van technologische ontwikkelingen ten behoeve van hun werk als medewetgever. Braks stimuleerde in de Kamer de drie kernwaarden die hij vanuit de landbouw had meegekregen: toewijding, kennis en saamhorigheid. Volgens Broekers-Knol was de oud-Voorzitter overtuigd van de meerwaarde van de Eerste Kamer: "In interviews en toespraken onderstreepte hij steeds dat Eerste Kamerleden sterk geworteld zijn in de maatschappij en dat er een belangrijke preventieve werking uitgaat van een politiek orgaan dat het wetsvoorstel als eindproduct behandelt", aldus Broeker-Knol.

"De periode in Brussel beschouwde hij als de gelukkigste in zijn leven"

Broekers-Knol memoreerde in haar speech ook dat Braks bijna vier decennia deel heeft uitgemaakt van de nationale politiek. Hij was in zijn lange politieke loopbaan - naast Eerste Kamerlid - onder meer Tweede Kamerlid, minister van Landbouw en Visserij en waarnemend burgemeester van Eindhoven.

Voor zijn politieke loopbaan was Braks diplomaat in Brussel. "De periode in Brussel beschouwde hij als de gelukkigste in zijn leven. Het opbouwen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid was hem op het lijf geschreven en sterkte bovendien zijn geloof in Europese samenwerking", aldus Broekers-Knol die tevens aangaf dat Braks hiervoor later een hoge Franse onderscheiding zou krijgen. In Nederland was hij Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Deel dit item: