T03202

Toezegging Toezenden onderzoekskader Inspectie van het Onderwijs (35.352)



De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Doornhof (CDA), toe dat hij het nieuwe onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs de Kamer zal toezenden wanneer dat formeel is afgerond.


Kerngegevens

Nummer T03202
Status voldaan
Datum toezegging 15 juni 2021
Deadline 1 juli 2021
Verantwoordelijke(n) Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
Kamerleden mr. drs. H. Doornhof (CDA)
Commissie commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen burgerschapsopdracht
funderend onderwijs
Inspectie van het Onderwijs
onderzoekskader
Kamerstukken Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs (35.352)


Uit de stukken

Handelingen I 2020-2021, nr. 41, item 3, blz. 18-26

De heer Doornhof (CDA):

(…)

Voorzitter, het laatste punt. Er is veel gesproken over de bescherming van de vrijheid van onderwijs. Ik heb in mijn eerste termijn gewezen op het belang van hoe de inspectie daarmee omgaat. De minister heeft er geruststellende woorden over gesproken, ook in de richting van de reformatorische scholen. Ik heb er alleen wel op gewezen dat juist de reformatorische scholen zeggen dat ze het huidige concept van de onderzoekskaders vaag vinden. Ik heb ook gevaagd wat het oordeel van de minister daarover is. Misschien kan hij dit nog in zijn tweede termijn meenemen.

(…)

Minister Slob:

Dan over de profielorganisaties die de onderzoekkaders te vaag vonden. Dat heeft betrekking op het huidige onderzoekkader. Als deze wet ook daadwerkelijk door u wordt geaccepteerd en wet wordt, zal de inspectie met een nieuw onderzoekkader komen. Dat is nog niet helemaal klaar, wel bijna. Dat zal deze maand verder afgerond worden, denk ik. Dan zal daar uitvoering over gecommuniceerd worden, ook richting scholen, omdat het klip-en-klaar helder maakt op welke wijze er toezicht wordt gehouden, een-op-een verbonden aan de wet. Ik zal u dit toezichtkader ook toesturen op het moment dat het formeel afgerond is en vanaf augustus in werking kan treden. Dan neemt de inspectie overigens ook nog even wat tijd om de scholen ruimte te bieden, los van de excessen, want daar moet gewoon tegen opgetreden worden.


Brondocumenten


Historie