Plenair Baay-Timmerman bij stemming Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen



Verslag van de vergadering van 28 september 2021 (2021/2022 nr. 1)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.55 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Baay-Timmerman i (50PLUS):

Voorzitter. Mijn fractie onderkent wel degelijk het belang en de noodzaak van een snelle doorstroom van vrouwen binnen en naar de top van het bedrijfsleven. 50PLUS meent echter dat een verplicht vrouwenquotum van een derde in de samenstelling van de raad van commissarissen en in de top van het bedrijfsleven, alleen voor de particuliere sector, daarvoor niet de aangewezen weg is. De uitwerking van dit wetsvoorstel geldt slechts voor een zeer kleine groep vrouwen en laat na het heersende onderscheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt qua leeftijd en loonkloof aan te pakken.

Voorzitter. Evenwichtige diversiteit en inclusie dienen er te zijn voor álle groepen in de samenleving. Daarenboven is het voor mijn fractie onvoldoende helder geworden hoe de geldende jurisprudentie zich verhoudt tot het wetsvoorstel en welke juridische implicaties volgen uit een nietige benoeming van de bestuurder. 50PLUS zal daarom tegen het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Baay-Timmerman. Dan geef ik het woord aan de heer Verkerk namens de ChristenUnie.