De Eerste Kamer heeft dinsdag drie moties aangenomen die waren ingediend tijdens het beleidsdebat met ministers Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Weerwind voor Rechtsbescherming, en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media over de Staat van de rechtsstaat. Dit beleidsdebat wordt sinds 2014 in beginsel iedere twee jaar gevoerd. De drie aangenomen moties gaan over: het jaarlijks bundelen van signalen van knelpunten in wetgeving, het instellen van een commissie in de Eerste Kamer voor een periodiek proces van zelfreflectie van de Eerste Kamer en over een effectievere integrale verantwoordelijkheid van de bewindslieden van Justitie en Rechtsbescherming voor wetgevingskwaliteit.
Aangenomen werden de volgende drie moties:
-
-De motie van senator Talsma (ChristenUnie) die constateert dat instituties als de Hoge Raad, de Raad van State, de Nationale Ombudsman, de Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de advocatuur in hun jaarverslagen regelmatig aandacht vragen voor knelpunten in wetgeving en zorgen over de effecten van wetgeving in de praktijk en de regering verzoekt deze signalen jaarlijks te bundelen en - voorzien van een kabinetsreactie - toe te sturen aan beide Kamers der Staten-Generaal. De fracties van OSF, Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, Fractie-Otten, SGP, CU, CDA, VVD en 50PLUS steunden de motie, de fracties van PVV, FvD en Fractie-Frentrop stemden tegen. Minister Weerwind liet bij deze motie het oordeel aan de Kamer.
-
-De motie van senator Rombouts (CDA) c.s. die de Voorzitter van de Eerste Kamer verzoekt in afstemming met het College van Senioren een commissie te formeren die voorstellen doet hoe de Eerste Kamer een proces van zelfreflectie het beste kan inrichten. De fracties van OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, Fractie-Otten, SGP, CU, CDA en 50PLUS stemden voor de motie, de fracties van Fractie-Nanninga, PVV, VVD, FvD en Fractie-Frentrop stemden tegen.
-
-De motie van senator Backer (D66) die de ministers van Justitie en voor Rechtsbescherming verzoekt opvolging te geven aan met name de institutionele versterking waardoor hun integrale verantwoordelijkheid voor wetgevingskwaliteit effectiever zal kunnen worden ingevuld, en hierover aan deze Kamer verslag te doen te beginnen in 2023. De fracties van OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, Fractie-Otten, SGP, CU, CDA en VVD stemden voor de motie, de fracties van Fractie-Nanninga, PVV, 50PLUS, FvD en Fractie-Frentrop tegen. Minister Weerwind liet bij deze motie het oordeel aan de Kamer.
Ingetrokken werd de volgende motie:
-
-De motie van senator Baay-Timmerman (50PLUS) c.s. die de minister verzoekt te bezien of de tijdelijke maatregel om gepensioneerde rechters in te zetten bij extra strafzittingen kan blijven bestaan als dat nodig is na afloop van de hiervoor genoemde termijn door deze termijn te verlengen met minimaal 2 jaar. Volgens senator Baay was de motie door een toezegging van de minister in het debat overbodig geworden.
Verworpen werden de volgende drie moties:
-
-De motie van senator Bezaan (PVV) c.s. die de regering verzoekt om op geen enkele wijze meer andere landen aan te spreken over vermeende misstanden met betrekking tot democratie, rechtsstaat en mensenrechten, totdat de misstanden in Nederland adequaat zijn aangepakt en opgelost. De fracties van Fractie-Otten, PVV, FvD en Fractie-Frentrop steunden de motie, de fracties van OSF, Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, CDA, SGP, CU, VVD en 50PLUS stemden tegen. Minister Weerwind had de motie ontraden..
-
-De motie van senator Bezaan (PVV) die de regering verzoekt bij het sluiten van internationale verdragen de bevolking de kans te geven zich uit te spreken in een referendum. De fracties van Fractie-Nanninga, SP, Fractie-Otten, PVV, FvD en Fractie-Frentrop steunden de motie, de fracties van PvdA, GroenLinks, D66, PvdD, SGP, CU, CDA, VVD, 50PLUS en OSF stemden tegen. Minister Weerwind had de motie ontraden.
-
-De motie van senator Van Dijk (SGP) die constateert dat juridische acties van belangenorganisaties op grond van artikel 3:305a BW grote impact kunnen hebben op de samenleving, terwijl het vaak specifieke belangen betreft die slechts beperkt gewogen kunnen worden in bredere context van het algemeen belang en verzoekt de regering te kennen in hoeverre voor belangenorganisaties met een ideëel doel op grond van dit artikel nadere vereisten met het oog op de representativiteit gesteld moeten worden. De fracties van Fractie-Nanninga, Fractie-Otten, PVV, SGP, CU, CDA, 50PLUS, FvD en Fractie-Frentrop steunden de motie, de fracties van OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD en VVD stemden tegen. Deze motie was door minister Weerwind ontraden.
Aangehouden werden de volgende drie moties:
-
-De motie van senator Nicolaï (PvdD) c.s. die de regering verzoekt om een commissie van met name gezaghebbende juristen in te stellen die tot taak krijgt om op grond van het tot heden beschikbare feitenmateriaal te beoordelen of Nederlandse militairen of gezagsdragers zich tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en het rapport van de commissie met de Kamer te delen. Minister Yeşilgöz had de indiener gevraagd de motie aan te houden.
-
-De motie van senator Nicolaï (PvdD) die de regering verzoekt te onderzoeken of en zo ja op welke wijze er grond bestaat eerherstel te verlenen aan de dienstplichtige militairen die veroordeeld zijn wegens dienstweigering of desertie gepleegd tussen 15 augustus 1945 en 31 december 1949 en daarover aan de Kamer te rapporteren. Minister Yeşilgöz had de indiener gevraagd deze motie aan te houden.
-
-De motie van senator Otten (Fractie-Otten) c.s. die de regering verzoekt de samenwerking met landsadvocaat Pels Rijcken te beëindigen en daarbij rekening te houden met een ordentelijke afronding van de lopende zaken. Minister Yeşilgöz had deze motie ontraden.
Deel dit item: