Verslag van de vergadering van 5 juli 2022 (2021/2022 nr. 36)
Aanvang: 13.53 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming motie Debat naar aanleiding van een mondeling overleg Omgevingswet
Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat naar aanleiding van een mondeling overleg Omgevingswet,
te weten:
-
-de motie-Janssen c.s. over ongelakte versie beslisnota bij de brief over de kritische tijdslijn Omgevingswet (33118, 34986, letter EA).
(Zie vergadering van 28 juni 2022.)
De voorzitter:
Dan stemmen we over de motie 33118, 34986, letters EA, de motie van het lid Janssen c.s. over ongelakte versie beslisnota bij de brief over de kritische tijdslijn Omgevingswet. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen?
Gaat uw gang, mevrouw Moonen namens D66.
Mevrouw Moonen i (D66):
Voorzitter. De fractie van D66 is vóór transparantie. In de tweede alinea van de motie staat een passage die we te beperkt geformuleerd vinden. Vandaag staat op de agenda van de commissie BZK de brief van de minister van BZK over de actieve openbaarmaking van departementale nota's, de reikwijdte van artikel 68 Grondwet en de motie-Sneller uit de Tweede Kamer. De discussie en het debat in de Eerste Kamer zullen dus vervolgd worden. Voor nu en met deze interpretatie stemt de fractie van D66 voor de motie-Janssen.
De voorzitter:
Dank u wel. Mevrouw Klip namens de VVD.
Mevrouw Klip-Martin i (VVD):
Voorzitter, dank u wel. De VVD-fractie heeft inhoudelijk geen enkel bezwaar tegen het openbaar maken van de weggelakte passages. Procedureel kunnen wij ons heel goed vinden in de lijn van de minister, die zich baseert op een recente beleidslijn van het kabinet die nota bene op verzoek van onze collega's in de Tweede Kamer tot stand is gekomen. We hebben er als fractie uitvoerig over gesproken. Vanuit de gedachte dat uitzonderingen de regel bevestigen, zullen wij voor de motie-Janssen stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel. Dan zag ik de heer Verkerk namens de ChristenUnie.
De heer Verkerk i (ChristenUnie):
Voorzitter. De interpretatie die de motie-Janssen aan artikel 68 van de Grondwet geeft, wordt niet gedeeld door onze fractie. Onze fractie is van mening dat vertrouwelijk overleg mogelijk moet zijn en moet blijven. Daarom zullen we tegen stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Verkerk. De SGP, de heer Van Dijk.
De heer Van Dijk i (SGP):
Dank u, voorzitter. Is het acceptabel om door de Kamer gevraagde informatie niet te verstrekken met het oog op bescherming van de vertrouwelijkheid van het politieke proces? Dat is hier de kernvraag. Op zich acht de SGP het niet ondenkbaar dat in bepaalde gevallen op goede gronden overeenstemming ontstaat tussen parlement en kabinet over het niet openbaar maken van informatie op praktische of politieke opportuniteitsgronden. Het expliciete beroep op de uitzonderingsgrond van artikel 68 van de Grondwet dat de minister nu doet, vindt mijn fractie echter te ielig. Die uitzonderingsgrond, namelijk het belang van de Staat, moet beperkt worden geïnterpreteerd. Daarom steunt de SGP de motie van collega Janssen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Dijk. De heer Rietkerk namens het CDA.
De heer Rietkerk i (CDA):
Dank u wel, voorzitter. We begrijpen het dilemma, beschreven in de brief van het kabinet. De beleidslijn van datzelfde kabinet zal vanmiddag, zoals al eerder is gezegd, in de commissie Binnenlandse Zaken in procedure komen en door zowel Eerste als Tweede Kamer in de openbaarheid worden verkend en besproken. Echter, gelet op de context, steunen we in dit bijzondere geval de motie-Janssen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Rietkerk. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen op dit moment? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Janssen c.s. (33118, 34986, letter EA).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de PVV, de SGP, het CDA, de VVD, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aangenomen.
Ik heb begrepen dat de heer Janssen het woord wenst.
De heer Janssen i (SP):
Voorzitter, dank u wel. Zoals in het dictum van de motie is verwoord, zouden we graag terstond de ongelakte integrale versie toegestuurd willen krijgen. Dat is te laat om nog te betrekken bij de tweede termijn van het debat, maar wellicht nog op tijd voor een derde. We zouden dus graag terstond de ongelakte integrale versie van de beslisnota toegezonden krijgen.
De voorzitter:
Dan stel ik voor dat ik dit gedeelte van het stenogram terstond doorgeleid naar het kabinet, indien de Kamer zich daarin kan vinden.
Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, maar niet dan nadat ik mevrouw Faber het woord gegeven heb.
Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):
Ik heb nog een korte aanvullende vraag. Het zou gedeeld worden met de Kamer. Gaat het dan naar alle Kamerleden of alleen naar de commissie? Ik zou het wel graag naar alle Kamerleden toegestuurd willen krijgen.
De voorzitter:
Naar alle Kamerleden.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.