Plenair De Boer bij voortzetting behandeling Pakket Belastingplan 2023



Verslag van de vergadering van 13 december 2022 (2022/2023 nr. 13)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 17.09 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw De Boer i (GroenLinks):

Dank, voorzitter. Ik had volgens mij aangegeven zeven minuten nodig te hebben, maar die zal ik niet volmaken. Ik hoop dat dat voor meer mensen het geval is. De inventarisatie van de spreektijden werd nogal vroeg opgehaald. Zekerheidshalve had ik de helft genomen. Ik hoop eerder klaar te zijn.

Dank aan de minister en de staatssecretaris, die vrij veel dingen hebben toegezegd die ik gevraagd heb. Ik heb genoteerd dat wij voor de zomer een notitie/brief krijgen over de stand van zaken bij de Belastingdienst, wellicht met de mogelijkheid om daarna een werkbezoek te brengen. Ik denk dat het heel goed is om die discussie een keer los van het Belastingplan te voeren.

Over de CO2-minimumprijs: wij kijken uit naar het onderzoek en gaan ervan uit dat ook het kabinet streeft naar een minimumprijs die echt een minimumprijs is die wat doet. Dat is alleen het geval als die boven het ETS gaat zitten. Ook dat wachten we af. We hopen dat we dat in de vorm van een afzonderlijk wetsvoorstel vóór het Belastingplan tegemoet kunnen zien.

Ook over de vliegbelasting en de accijns op kerosine is een notitie toegezegd. Daar heb ik nog geen datum bij genoteerd. Misschien kan die in de tweede termijn nog komen. Naar aanleiding van de vraag van de heer Koffeman lijkt het me goed om die notitie uit te breiden naar de brandstoffen voor de scheepvaart. Voor zover ik het zo snel kon vinden, geldt voor de pleziervaart geen belastingvrijstelling meer, maar voor de beroepsvaart wel. Wellicht hebben die grote jachten zich op de een of andere manier in de beroepsvaart gemanoeuvreerd. Als dat zo is, moeten we daar natuurlijk iets aan doen. Ik nodig u uit om daar in de notitie ook aandacht aan te besteden. Ik las ook dat de Europese Commissie in 2019 heeft aangekondigd überhaupt een eind te willen maken aan de vrijstelling voor de beroepsvaart. Wellicht kan dat ook worden meegenomen.

Tot slot de opmerking van de minister naar aanleiding van de Centrale Raad van Beroep en het probleem dat we daar aangekaart hebben. Dank voor de toezegging om dit op te gaan lossen — zo noteer ik het maar — en ons te berichten hoe dat precies gedaan wordt. De vraag is natuurlijk wel waarom er na de brief van 2020, waarin stond dat een oplossing niet zo eenvoudig was, helemaal niets gedaan is en waarom we moesten wachten op deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Maar goed, we zijn blij dat er nu wél iets gaat gebeuren. Hoe gaan we zorgen dat dergelijke schrijnende situaties niet meer kunnen voorkomen? Dat is een hele brede vraag, waar het antwoord niet zo een-twee-drie op te geven is. Het illustreert wel de ingewikkeldheid van onze belastingwetgeving in combinatie met het systeem van sociale zekerheid, waarbij belastingen, toeslagen en uitkeringen deels bruto en deels netto zijn. Dat sluit niet allemaal op elkaar aan.

De vereenvoudiging van het belastingstelsel is heel hard nodig. Ik merk nog op dat de ingewikkeldheid van het systeem vooral degenen treft met lage inkomens. Dat zijn degenen die op al die verschillende regelingen zijn aangewezen. Als je een goed inkomen hebt, een hoog inkomen, betaal je belasting. That's it. Dan kun je nog kijken of er aftrekposten zijn en of je leuk giften kunt aftrekken. Juist de mensen met weinig inkomen die te maken hebben met toeslagen lopen aan tegen de ingewikkeldheid van de regelingen. Dat geldt zeker als dat met sociale zekerheid te maken heeft. Wellicht kan er ook in iets bredere zin gekeken worden hoe we dit soort schrijnende situaties in de toekomst kunnen voorkomen.

Dank.

De voorzitter:

Bent u daarmee aan het einde gekomen van uw tweede termijn?

Mevrouw De Boer (GroenLinks):

Ja.

De heer Van der Linden i (Fractie-Nanninga):

Helemaal eens met de observatie dat een simpeler belastingstelsel noodzakelijk is. Ik heb dat zelf ook betoogd. Ik heb daar wel een vraag over. Mijn fractie is bang dat, als we die versimpeling gaan vermengen met een grote verschuiving in tarifering, we er op basis van breed draagvlak in de Kamers niet uit gaan komen. Is mevrouw De Boer het met mij eens dat we dit eigenlijk zouden moeten knippen? De eerste stap is versimpeling, met min of meer gelijkblijvende koopkrachtplaatjes voor iedereen. Daarna komt de stap over de vraag of het anders verdeeld zou kunnen worden. Is mevrouw De Boer het met mij eens dat die tussenstap noodzakelijk is om dit tot een succes te maken?

Mevrouw De Boer (GroenLinks):

Nee, dat ben ik niet met u eens. Natuurlijk moet je ook bij een versimpeling kijken wat haalbare alternatieven zijn. Als ik lees dat inmiddels verreweg de meeste partijen van oordeel zijn dat we een verschuiving moeten hebben van belasting op arbeid naar belasting op vermogen, denk ik dat het zonde zou zijn om niet ook daarin meteen stappen te zetten, omdat ook dat een breed gedragen gevoel is.

De voorzitter:

Dank u wel. Ik heb begrepen dat de heer van der Linden en de heer Van Rooijen hebben gewisseld qua volgorde. Ik geef dus het woord aan de heer Van der Linden. Daarna gaan we schorsen voor de dinerpauze. Gaat uw gang.