De Eerste Kamer stemde dinsdag 18 april in met een wetsvoorstel en een novelle die gaan over het versterken van de gebouwen in de provincie Groningen die schade hebben opgelopen door de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning. Een week eerder vond het debat over de twee voorstellen plaats met staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw. De fracties van OSF, Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD, FVD en Fractie-Frentrop stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van SP, PvdD, Fractie-Otten, PVV en 50PLUS stemden tegen. Alleen de SP en de PvdD stemden tegen de novelle.
Over de wetsvoorstellen
De wet Versterking gebouwen in de provincie Groningen biedt een publieke regeling met een navolgbaar en transparant versterkingsproces voor de gebouwen in Groningen. De rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen, waaronder gemeenten, worden vastgelegd en de positie van de eigenaar wordt verbeterd. Tevens worden er mogelijkheden geboden om ter plekke de uitvoering te versnellen.
Deze wet verankert de publieke aanpak van de versterking van gebouwen wettelijk. Dit gebeurt in het verlengde van het wettelijk regelen van de afhandeling van schade door bodembeweging als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag bij Norg door de overheid. Tevens krijgt de risicogerichte aanpak een wettelijke basis.
De wet heeft betrekking op gebouwen in de Groningse gemeenten waar veiligheidsrisico's bestaan vanwege aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Het is een aanvulling op de Tijdelijke wet Groningen waarin de publiekrechtelijke schadeafhandeling door de overheid is beschreven.
In de Novelle verbetering uitvoerbaarheid worden de onderdelen uit het oorspronkelijke wetsvoorstel gewijzigd die met amendementen van het Tweede Kamerlid Beckerman (SP), gericht op ondersteuning voor eigenaren en versterking in eigen beheer, aan het wetsvoorstel zijn toegevoegd. Dit wordt gedaan om de amendementen uitvoerbaar te maken en aan te laten sluiten bij hetgeen al in de praktijk gebeurt en bij de verantwoordelijkheidsverdeling van de betrokken partijen.
Deel dit item: