Kamer steunt elektronische uitwisseling zorggegevens



De Eerste Kamer aanvaardde dinsdag 18 april een wetsvoorstel dat het elektronisch uitwisselen van zorggegevens verplicht stelt, waarbij gestreefd wordt naar normalisatie van eisen aan taal en techniek. Het wetsvoorstel is met algemene stemmen aanvaard. De motie van senator Gerkens (SP) die de regering vraagt om zorgaanbieders van afdoende ondersteuning te voorzien voor de uitwisseling van medische gegevens via decentrale infrastructurele voorzieningen is aangehouden.


Aangehouden motie

De motie-Gerkens c.s. overweegt dat de Eerste Kamer heeft uitgesproken dat toegang tot het medisch dossier juist decentraal via bij de zorgaanbieder vastgelegde toestemmingen en autorisaties mogelijk moet zijn en overweegt dat dit voor de uitvoerbaarheid van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg noodzakelijk is. Daarom verzoekt de Kamer de regering om zorgaanbieders van afdoende ondersteuning te voorzien voor de uitwisseling van medische gegevens via decentrale infrastructurele voorzieningen. De minister had de motie ontraden.


Impressie van het debat op 11 april

Tijdens het debat met minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een week eerder wezen veel woordvoerders erop dat de meeste patiënten denken dat de elektronische uitwisseling van gegevens allang geregeld is. Zij vroegen de minister om het proces te versnellen waar mogelijk, en tegelijk te waarborgen dat de privacy van de patiënten beschermd is. Ook wilde zij weten of de minister bereid was om de voorgenomen opt in -regeling (gegevens worden niet uitgewisseld tenzij de patiënt aangeeft dat te willen) om te zetten in een opt out -regeling (gegevens worden uitgewisseld, tenzij de patiënt aangeeft dat niet te willen).


Over het wetsvoorstel

Dit wetsvoorstel is gericht op het bereiken van volledige interoperabiliteit bij het elektronische uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en maakt het mogelijk om voor bij Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) aangewezen gegevensuitwisselingen te bepalen hoe gegevens uitgewisseld moeten worden. Door het verplicht stellen van het elektronisch uitwisselen van gegevens, waarbij gestreefd wordt naar normalisatie van eisen aan taal en techniek, kan uitwisseling onafhankelijk van een specifieke elektronische infrastructuur plaatsvinden.

Als binnen het bestaande wettelijke kader voor de uitwisseling van gezondheidsgegevens geen verwerkingsgrondslag, geen uitzonderingsgrond op het verbod tot uitwisseling van bijzondere persoonsgegevens of geen doorbrekingsgrond voor het medisch beroepsgeheim bestaat, dan kan deze uitwisseling niet plaatsvinden. Op grond van dit wetsvoorstel kan dus geen verplichting tot het uitwisselen van gegevens worden opgelegd aan zorgverleners. De verplichting in dit wetsvoorstel gaat alleen over de vraag hoe de uitwisseling van gegevens (op grond van andere wetgeving) plaats moet vinden, namelijk op elektronische wijze.



Deel dit item: