Dit wetsvoorstel wijzigt de Algemene douanewet (Adw) door opname van expliciete grondslagen, waarborgen en randvoorwaarden voor het gebruik van camera’s wanneer persoonsgegevens - waaronder in een specifieke situatie bijzondere persoonsgegevens - worden verwerkt. Tevens voorziet het wetsvoorstel in een grondslag voor nadere regels ter verzekering van de juiste uitvoering en toepassing van de wetsbepalingen met betrekking tot het gebruik van camera’s wanneer er persoonsgegevens worden verwerkt.

Dit voorstel regelt de verwerking van persoonsgegevens die gemoeid is met de inzet van camera’s ten behoeve van toezichtsbevoegdheden. Het codificeert daarmee de bestaande praktijk. Eén van die bevoegdheden voor het douanetoezicht en de douanecontrole is de inzet van vaste en mobiele camera’s. De douane focust hierbij primair op de beweging van goederen. De betrokkenheid van personen bij die goederen is van belang als actor en niet voor hun identiteit. Desalniettemin kunnen hierbij ook persoonsgegevens worden verwerkt. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer die alsdan wordt gemaakt is aanleiding voor dit wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel regelt dat de inspecteur bevoegd is deze persoonsgegevens te verwerken, met als doel het systematisch in kaart brengen van risico’s voor het uitvoeren van de risicoanalyse, de blootstelling aan risico’s te beperken en te bepalen of een douanecontrole moet worden ingesteld of het ondersteunen van een douanecontrole.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

De Tweede Kamer heeft het voorstel op 21 september 2023 als hamerstuk afgedaan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 oktober 2023 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

20 april 2023

titel

Wijziging van de Algemene douanewet met betrekking tot cameratoezicht en verwerking persoonsgegevens (Wet cameratoezicht douane)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

11