Voorstel tot verlenging van de termijn van aanhouden moties-Koffeman (EK, N en EK, O)



Verslag van de vergadering van 4 juli 2023 (2022/2023 nr. 40)

Aanvang: 13.31 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Dittrich, Karimi en Heijnen, wegens werkzaamheden voor de OVSE Parlementaire Assemblee;

Moonen, wegens persoonlijke omstandigheden.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Collega's, we nemen vandaag afscheid van de heer Klopman.

Meneer Klopman,

Drie weken geleden bent u geïnstalleerd als Eerste Kamerlid. Afgelopen donderdag bent u bovendien geïnstalleerd als lid van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland. De functies van senator en gedeputeerde zijn formeel verenigbaar, maar zoals u in uw brief waarin u uw vertrek per morgen, woensdag 5 juli, aankondigde, aan mij schreef, zijn ze in uw optiek niet verenigbaar. Ik respecteer dan ook uw besluit, al ben ik niet gelukkig met vroegtijdige vertrekkers.

De afgelopen weken heeft de Kamer u leren kennen als een enthousiast nieuw Kamerlid, al was u vanaf het begin duidelijk over een mogelijke rol als gedeputeerde in de provincie Flevoland. Bijvoorbeeld op de dag van de installatie van de nieuwe Kamer, toen u door Joost Vullings en Xander van der Wulp voor hun podcast De Stemming werd gevraagd naar uw plannen in de Eerste Kamer. U zei toen: "Dat ligt wat lastig, omdat ik ook beoogd gedeputeerde ben."

Gelukkig voor u heeft die lastige positie niet lang geduurd. In Flevoland gaat u aan de slag met de portefeuille Landbouw, Maritiem & Landelijk gebied, onderwerpen die u persoonlijk en uw partij nauw aan het hart liggen.

Meneer Klopman, beste Jan,

Het was een genoegen je deze weken in ons midden te hebben. Ik wens je — en ik weet zeker dat ik namens iedereen hier spreek — alle goeds toe en veel succes met je werk als gedeputeerde in Flevoland.

Ik zal na de verkiezing van de eerste en tweede Ondervoorzitter schorsen, zodat wij verder afscheid van je kunnen nemen.

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Aan de orde is het voorstel om de vervaltermijn van de aangehouden gewijzigde moties van het lid Koffeman c.s. over het maximum voor vrijstelling van giften aan neveninstellingen (35657, letter N) en over het uitzonderen van erfenissen en legaten (35657, letter O) met zes maanden te verlengen. Op grond van artikel 67, eerste lid van het Reglement van Orde, zullen de moties op 4 juli van rechtswege vervallen.

Kan de Kamer instemmen met het voorstel tot verlenging van de termijn van aanhouden? Dat is het geval.

Wenst een van de leden aantekening? Dat is niet het geval.

Daarmee zijn de moties aangehouden.

Dan heb ik heden ingevolge artikel 31 van het Reglement van Orde tot voorzitters en vicevoorzitters van de vaste commissies benoemd:

  • het lid Dessing als tweede ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO);
  • het lid Aerdts als ondervoorzitter van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ);
  • het lid Moonen als ondervoorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW);
  • het lid Nanninga als ondervoorzitter van de vaste commissie voor de Verzoekschriften.

Op verzoek van de BBB-fractie heb ik op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het lid Walenkamp aangewezen als lid van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tevens heb ik op verzoek van de VVD-fractie op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer, het lid Van de Sanden aangewezen als lid van:

  • de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW);
  • de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK);
  • de commissie voor Financiën (FIN);
  • de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van:
  • het Tweede Kamerlid Van der Lee tot plaatsvervangend lid van de NAVO Parlementaire Assemblee;
  • de Eerste Kamerleden Visseren-Hamakers en Belhirch tot lid van Benelux Interparlementaire Assemblee en de Eerste Kamerleden Hartog en Moonen tot plaatsvervangend lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee;
  • het Eerste Kamerlid Nicolaï tot lid van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie.