Nieuws uit de commissies van 28 november



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 28 november 2023 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO)

Spoor: vervoer- en beheerplan

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat wordt geleverd door Van Langen-Visbeek (BBB) en Koffeman (PvdD).

Deltaprogramma

De commissie heeft op 28 november 2023 inbreng geleverd voor een schriftelijk overleg over de brief van demissionair minister Adema van Infrastructuur & Waterstaat over het landelijk veiligheidsbeeld primaire waterkeringen. Gezamenlijke inbreng voor de uitgaande brief wordt geleverd door Van Langen-Visbeek (BBB) en Thijssen (GroenLinks-PvdA) en Hartog (Volt).

Natuurnetwerk Nederland

De commissie besluit de brief van de demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en demissionair minister Van der Wal van Natuur & Stikstof van 13 november 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

Commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad

Spreidingswet

De commissie voor I&A/JBZ besprak o.a. de Wet gemeentelijke taken mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet). Een meerderheid in de commissie sprak het streven uit het wetsvoorstel op 18 en 19 december 2023 plenair te behandelen.

Commissie Financiën/Europese Zaken

Eurogroep en Ecofinraad

Senator Faber (PVV) levert inbreng voor schriftelijk overleg n.a.v. de brief van demissionair minister Kaag van Financiën over het verslag Eurogroep en Ecofinraad.

Belastingplan 2024

In de commissie Financiën is het Pakket Belastingplan 2024 opnieuw geagendeerd. De commissieleden besloten op 7 van de 17 wetsvoorstellen nadere vragen te stellen in de vorm van een tweede verslag. Zodra de antwoorden op deze vragen zijn ontvangen, zal de commissie op 11 en 12 december plenair vergaderen over het pakket Belastingplan 2024.

Staatssteun KLM

Op 21 november 2023 sprak de commissie met de voormalig Staatsagent bij KLM, Jeroen Kremers. In de vergadering van 28 november 2023 blikte de commissie terug op dit gesprek en besprak zij de verdere behandeling van dit dossier. De commissie besloot demissionair minister Kaag van Financiën te vragen om een kabinetsreactie op de brief van de voormalig Staatsagent KLM die hij schreef naar aanleiding van de brief d.d. 21 november van de minister van Financiën met conclusies over mogelijke vervolgstappen tegen KLM in verband met de terugbetaling van de ontvangen coronalening.

Commissie Justitie & Veiligheid

Bij de commissie Justitie & Veiligheid stond de Wet seksuele misdrijven op de agenda, er was schriftelijke inbreng door senatoren Veldhoen (GroenLinks-PvdA), Bezaan (PVV) en Talsma (ChristenUnie). Het verslag van demissionair minister Yesilgöz van Justitie & Veiligheid over onderzoek naar de effectiviteit van de avondklok werd voor kennisgeving aangenomen.

Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Inbreng voor het verslag is geleverd door de leden van de fracties van Van Gasteren (BBB) en Petersen (VVD). Onder voorbehoud van ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling.

Invoering minimumloon

De brief van de demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over wettelijke beperking overwerktoeslag wordt voor kennisgeving aangenomen, beslist wordt toezegging T03651 is als 'voldaan' aan te merken.


Deel dit item: