De Eerste Kamer heeft dinsdag 12 december een wijzigingswet aangenomen waarmee het voor gemeenten mogelijk wordt om inwoners die een huis willen huren of kopen in hun gemeente voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente. Ook kunnen gemeenten voorrang geven aan bepaalde cruciale beroepsgroepen, zoals docenten/leraren, verpleegkundigen en politieagenten. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, Volt, PvdD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van PVV, FVD en SP stemden tegen.
Het voorstel wijzigt de Huisvestingswet 2014 en maakt het mogelijk om regels over woonruimteverdeling uit te breiden naar sociale nieuwbouwkoopwoningen. Dat zijn koopwoningen tot de Nationale Hypotheek Garantie van € 355.000 op 1 januari 2022. Ook worden aan gemeenten extra eisen gesteld voor het toepassen van een huisvestingsverordening met betrekking tot de onderbouwing van schaarste aan woonruimte en de afstemming met provincies.
De Kamer debatteerde 5 december met minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het wetsvoorstel. Tijdens het debat diende senator Koffeman (PvdD) een motie in die de regering verzocht de mogelijkheid te onderzoeken tot splitsing van een bestaande woning, zonder splitsing van de eigendomssituatie, in het kader van de mantelzorgregeling. De motie is door de minister ontraden. Wel zegde hij toe de Kamer een brief te sturen wat wel en wat niet mag volgens de Huisvestingswet 2014. Daarop besloot senator Koffeman (PvdD) de motie aan te houden in afwachting van de brief.
Deel dit item: