Kamerdelegatie bezoekt crisisnoodopvang asielzoekers Stadskanaal



Leden van de vaste Kamercommissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) bezochten donderdagavond 4 januari de crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers in Stadskanaal, Groningen. In verwarmde tenten is daar een overnachtingsplek voor maximaal 200 asielzoekers die niet terecht kunnen in aanmeldcentrum Ter Apel, dat 17 kilometer verderop ligt. De delegatie van de Eerste Kamer bestond uit de leden Arie Griffioen en Robert Croll (BBB), Farah Karimi (GroenLinks-PvdA), Henk Jan Meijer (VVD), Madeleine van Toorenburg en Hugo Doornhof (CDA), Paul van Meenen (D66), Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Annabel Nanninga (JA21).


Uitnodiging

Het bezoek was georganiseerd op uitnodiging van de burgemeester van de gemeente Stadskanaal, Klaas Sloots, in het licht van de half januari geplande plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, ook wel bekend als de Spreidingswet. Dit wetsvoorstel geeft gemeentes de wettelijke taak om asielopvangvoorzieningen te bieden, waarbij een verdeelsleutel moet leiden tot een evenwichtiger spreiding over het land. Aan provinciale regietafels kunnen gemeenten onderling wat passen en meten om de opvangopgave in te vullen.


Impressie van het bezoek

De gemeente Stadskanaal had diverse sprekers uitgenodigd die toelichtten hoe de crisisnoodopvang met medewerking van de gemeentes in de provincie Groningen gestalte heeft gekregen, nadat een inspectierapport uitwees dat de geboden opvang in de IND-wachtkamer bij het aanmeldcentrum Ter Apel ontoereikend was. Ook lichtten sprekers toe welke inefficiënties en problemen in het huidige opvangmodel optreden in het proces van het regelen van opvang van asielzoekers en het beoordelen van hun asielverzoek.

De Eerste Kamerleden spraken met Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa); Rogier Schrijver, manager bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND); Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio; René Paas, Commissaris van de Koning en voorzitter van de regietafel Groningen; Martin Sitalsing, hoofdcommissaris politie Noord-Nederland, en Jaap Velema, burgemeester van Westerwolde.


Deel dit item: