Stemming motie-Van Hattem (EK, L) en aanhouden motie-Dittrich (EK, H)



Verslag van de vergadering van 23 januari 2024 (2023/2024 nr. 17)

Aanvang: 14.00 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Regels inzake een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen),

te weten:

  • de motie-Van Hattem over eerst het nader rapport naar aanleiding van het advies van de Raad van State aan de Kamer verstrekken voordat besluitvorming over het wetsvoorstel plaatsvindt (36333, letter L).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan zijn thans aan de orde de stemmingen. Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval. Ik heb begrepen dat de heer Dittrich het woord wenst over het aanhouden van een motie. Ik geef het woord aan de heer Dittrich voor een korte toelichting.

De heer Dittrich i (D66):

Dank, voorzitter. Ik zou mijn eigen motie willen aanhouden, omdat ik nog op wat gegevens wacht. Ik hoop dat de Kamer het ermee eens is dat deze motie wordt aangehouden.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Dittrich stel ik voor zijn motie (36333, letter H) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik zie dat mevrouw Lagas zich inmiddels ook naar de interruptiemicrofoon begeeft voor een opmerking of een vraag. Gaat uw gang, mevrouw Lagas.

Mevrouw Lagas i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. U verraste mij een beetje met het tempo waarmee u doorging naar de motie van de heer Dittrich. Ik dacht dat wij in het fractievoorzittersoverleg hadden afgesproken om gelegenheid tot een schorsing te geven om de motie van de PVV te bespreken indien nodig. Er werd niet gevraagd of dat gewenst werd en wij willen dat wel graag even.

De voorzitter:

Zeker. Dan vraag ik nu of dat gewenst is. Het antwoord heeft u al gegeven. Dan stel ik voor dat ik tien minuten schors, zodat de fracties even overleg kunnen hebben over hun stem bij de motie van de heer Van Hattem. Ik schors ruim tien minuten, tot 14.15 uur.

De vergadering wordt van 14.01 uur tot 14.15 uur geschorst.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans is aan de orde de stemming over de motie 36333, letter L, de motie van het lid Van Hattem over eerst het nader rapport naar aanleiding van het advies van de Raad van State aan de Kamer verstrekken voordat besluitvorming over het wetsvoorstel plaatsvindt. De heer Van Hattem heeft verzocht om een hoofdelijke stemming. Dan stemmen we nu over de motie 36333, letter L van Leonard.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Mevrouw Lagas.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Lagas i (BBB):

Ik hoorde u zojuist "Leonard" erachter zeggen, maar … Graag even een stemverklaring namens de fractie van BBB over de motie-Van Hattem die net is ingediend. Wij vinden het erg jammer dat die zo laat tot ons is gekomen. Wij spreken ook uit dat we de beantwoording van de staatssecretaris betreuren. Wij hadden daar graag wat meer over gehoord. We gaan natuurlijk wel meedoen met de hoofdelijke stemming, maar wij wilden dit toch nog graag meegeven.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Lagas. U heeft nog niet gezegd of u nou voor of tegen gaat stemmen. De zaal vraagt daar wel om. Gaat uw gang.

Mevrouw Lagas (BBB):

Wij zijn er als fractie wel eensgezind uitgekomen.

(Hilariteit)

Mevrouw Lagas (BBB):

Wij gaan dus tegen de motie stemmen om de reden die ik net aangaf.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Lagas.

Mevrouw Lagas (BBB):

Neemt u mij niet kwalijk dat ik nog even in de gedachten zat.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

De heer Nicolaï namens de Partij voor de Dieren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nicolaï i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. De Partij voor de Dieren gaat ook tegen de motie stemmen. Het is jammer dat dit zo laat naar voren is gebracht. Er is één grote vergissing in het verhaal van de heer Van Hattem: de medebewindstaken gaan pas gelden op het moment dat het verdeelbesluit tot stand is gekomen. Over de totstandkoming van het verdeelbesluit hebben we uitvoerig gesproken met de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft uitdrukkelijk toegezegd dat er een beleidskader komt, dat wij dat krijgen en dat wij daarover mee kunnen praten. Daarmee is, denk ik, de zaak opgelost.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Nicolaï. De heer Van den Oetelaar, Forum voor Democratie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van den Oetelaar i (FVD):

Dank u wel, voorzitter. Wij zullen deze motie steunen. Zojuist is een officiële derde termijn behandeld. De staatssecretaris is hier om vragen van ons, de Kamer, te beantwoorden. Maar hij heeft tot drie keer toe geweigerd de vragen te beantwoorden. Die vragen kwamen ook voort uit het rapport dat pas twee dagen na het debat naar buiten is gekomen. Daarom zullen wij deze motie steunen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van den Oetelaar. Dan de heer Schalk namens de SGP.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Schalk i (SGP):

Voorzitter, dank u wel. Ik roep heel graag de Kamer in herinnering dat de SGP-fractie van tevoren heeft gepleit voor het controversieel verklaren van deze wet. Dat is niet gebeurd. Vervolgens hebben we het wetgevingstraject denk ik ordentelijk behandeld. Ik zou het ook ordentelijk willen afwikkelen. Dat betekent dat wij deze motie niet zullen steunen omdat ik vind dat we dat dan vorige week hadden moeten inbrengen in het debat, of nog eerder.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Schalk. Dan verzoek ik de leden om zo dadelijk duidelijk hun stem uit te brengen met de woorden "voor" of "tegen", zonder enige bijvoeging.

In stemming komt de motie-Van Hattem (36333, letter L).

Vóór stemmen de leden: Nanninga, Van den Oetelaar, Van Strien, Baumgarten, Bezaan, Van Bijsterveld, Dessing, Van Hattem en Van Kesteren.

Tegen stemmen de leden: Van Langen-Visbeek, Marquart Scholtz, Martens, Van Meenen, Meijer, Moonen, Nicolaï, Oplaat, Panman, Perin-Gopie, Petersen, Prins, Ramsodit, Recourt, Rietkerk, Van Rooijen, Roovers, Rosenmöller, Schalk, Schippers, Talsma, Thijssen, Veldhoen, Visseren-Hamakers, Vos, De Vries, Van Wijk, Aerdts, Van Apeldoorn, Bakker-Klein, Van Ballekom, Belhirch, Van den Berg, Bovens, Bruijn, Croll, Crone, Dittrich, Doornhof, Fiers, Van Gasteren, Geerdink, Goossen, Van der Goot, Griffioen, Van Gurp, Hartog, Heijnen, Holterhues, Huizinga-Heringa, Janssen, Janssen-van Helvoort, Jaspers, Kaljouw, Karimi, Kemperman, Klip-Martin, Kluit, Koffeman, Kroon en Lagas.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 9 stemmen voor en 61 stemmen tegen is verworpen.