1.Vaststellen agenda
2.IPKO januari 2025
Inventarisatie:
-
-Welke leden zullen namens hun fractie (zie toelichting voor delegatiesamenstelling) deelnemen aan het IPKO januari 2025?
-
-Wenst de commissie dat ook wordt aangesloten bij de werkbezoeken / kennismaking op Curacao?
Achtergrond:
Het eerstvolgende Interparlementaire Koninkrijksoverleg (IPKO) zal plaatsvinden van 8 t/m 10 januari 2025 in Aruba.
De commissie heeft eerder reeds besloten over de delegatiesamenstellingen voor het IPKO in deze zittingsperiode. Nu het IPKO van januari 2024 geen doorgang heeft gevonden, schuift die delegatiesamenstelling op. De delegatiesamenstelling van het EK-smaldeel van de delegatie bestaat derhalve uit: de commissievoorzitter en één lid van de fracties van BBB, GroenLinks-PvdA, VVD en CDA.
De commissiestaf verzoekt u ter vergadering of daaraan voorafgaand te melden welk lid namens de fractie (BBB, GroenLinks-PvdA, VVD en CDA) zal deelnemen aan het IPKO.
Voor het Tweede Kamersmaldeel van de delegatie geldt dat zij gelijktijdig met het IPKO haar kennismakingsbezoek aflegt aan de Benedenwindse eilanden (Aruba, Curacao en Bonaire). Regulier maakt de IPKO-delegatie bij een IPKO in de Caraïben van de gelegenheid gebruik om ook Caribisch Nederland te bezoeken (bij IPKO op Sint Maarten worden Saba en Sint Eustatius bezocht, bij een IPKO op Curacao of Aruba Bonaire). Voor het EK-smaldeel geldt derhalve dat in het kader van dit IPKO zowel Bonaire als Aruba zullen worden bezocht. De vraag ligt heden nog voor of u tevens wenst deel te nemen aan de werkbezoeken / kennismaking op Curacao.
Bespreking
3.CLIX, B
Werkbezoek Caribisch deel Koninkrijk februari 2024
Beslispunten:
-
-Hoe wenst de commissie de brainstorm in te richten (bijvoorbeeld vooraf laten gaan door schriftelijke inbreng vanuit iedere fractie)?
-
-Wanneer wenst u deze brainstorm te houden en hoeveel tijd wenst u daarvoor uit te trekken?
-
-Wenst u dit te doen in openbare of besloten vergadering (zie artikel 36, lid 1 RvOEK)?
Besluitvorming
In de commissievergadering van 9 juli jl. besloot uw commissie tot:
-
-een brainstorm binnen de commissie teneinde de mogelijkheid van gezamenlijke speerpunten te onderzoeken, en
-
-de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, dhr. Szabo, uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek en dit gesprek eind september/begin oktober in te plannen
Het kennismakingsgesprek met de staatssecretaris vindt plaats op dinsdag 15 oktober 2024, van 18.45 tot 19.45 uur in Commissiekamer 1.
Brainstorm commissiespeerpunten
Naar aanleiding van het werkbezoek van de commissie dit voorjaar aan het Caribisch deel van het Koninkrijk, is door een van commissieleden het voorstel gedaan of de commissie in een brainstormsessie zou kunnen nadenken of er wellicht een paar concrete aandachtspunten zijn aan te wijzen, die commissiebreed de aandacht hebben en waarbij - enigszins de verschillende partijpolitieke opvattingen overstijgend - een collectieve inzet zou worden gepleegd om zaken voor inwoners in het Caribische deel van het Koninkrijk verder te brengen, te verbeteren of vlot te trekken. De commissie heeft hiertoe besloten in haar vergadering van 9 juli jl.
In het verleden heeft de commissie zich bijvoorbeeld collectief ingezet voor het zetten van stappen naar vaststelling van een sociaal minimum in Caribisch Nederland. Voor een goed beeld van de werkzaamheden van uw commissie in de vorige zittingsperiode, kunt u bijvoorbeeld het introductiedossier raadplegen op uw persoonlijke webpagina (geactualiseerd als werkbezoekdossier, zie dossier CLIX).
Mede ter inspiratie kan ook worden verwezen naar de Kennisagenda 2024 van Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, die u via deze link kunt raadplegen.
Bij het eventueel bepalen van speerpunten, speelt natuurlijk altijd de vraag of er een rol weggelegd kan zijn voor het Nederlandse parlement, i.c. de Eerste Kamer ("Gaan we erover?" en ook "Past het bij de rol van de Eerste Kamer?"):
-
-Op de eerste plaats moet onderscheid gemaakt worden tussen de autonome landen Aruba, Curacao en Sint Maarten enerzijds en Caribisch Nederland anderzijds. De CAS-landen zijn autonoom op een groot aantal beleidsterreinen, hun regeringen en de Staten bepalen in onderling samenspel het beleid en de regelgeving. Enkel wanneer het gaat om Koninkrijkstaken, de waarborgfunctie in het geding is of samenwerking wordt gezocht met Nederland, spelen de Staten-Generaal een rol. Voor Caribisch Nederland zijn de Staten-Generaal de medewetgever en de controleur van de regering.
-
-Ook kan bij het eventueel bepalen van commissiespeerpunten ernaar gestreefd worden aan te sluiten bij de beleids- en wetgevingsagenda van de (Koninkrijks)regering (vgl. bijvoorbeeld wijzigingen WolBES en FinBES). Deels gaat dat om lopende zaken (denk bijvoorbeeld aan de voorgenomen wijzigingen van WolBES en FinBES). Deels zijn de Kamers nog in afwachting van de nadere invulling bijvoorbeeld door staatssecretaris Zsolt Szabó van zijn portefeuille en de uitwerking van het regeringsbeleid.
Bespreking
4.Mededelingen en informatie
Ter kennisneming:
Een Save the date vanuit het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Aruba voor het symposium "Verbondenheid" dat op 18 oktober 2024 in Den Haag zal worden georganiseerd.